Пилотни тренинги за поведение в кризисни ситуации в ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“

Изображение 1 от 2

  Днес сградата на ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ се превърна в демонстационна и снимачна площадка. Гимназията е едно от от 4-те пилотни училища в България, избрани, да реализират заснемането на симулационни видеа за поведение по време на терористична атака. Тази дейност е част от проект № BG05M2OP001-5.001-0001 „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“.

  Главната и цел е да бъдат проиграни методи за реакция в ситуации на различните видове социално-емоционална подкрепа и  прилагането им, начините и методиката на действие в подобни ситуации.

  От заснетите кадри ще бъде създаден обучителен материал, които ще се използва за обучение на ученици и учители за реагиране в такива ситуации, както във всички училищата в България, така и в чужбина.

  По време на мероприятията в ПГЕЕ присъстваха госпожа Наталия Михалевска - началник на кабинета на министъра на образованието и науката, господин Николай Николов - експерт в МОН, госпожа Ангелина Костова – началник на РУО – Кърджали, госпожа Снежана Калитвенцова – експерт в РУО, Румян Русев – автор  на моделите и тренингите, представители на неговия екип и професионален екип оператори.

  Учениците на ПГЕЕ разиграха различни варианти на емоционални състояния, които биха се породили по време на терористично нападение, както и моделите за реакция за справяне с тях, напр. агресия, апатия, ступор, истерия, нервно говорене, двигателна превъзбуда и др.

  Възпитаниците на гимназията бяха изправени пред техни връстници в различни състояния и трябваше да отработят начините за реакция в такива ситуации – как трябва да дейвстват, как да се отнесат към човек, изпаднал в такова положение, какво трябва да кажат, към кого трябва да се обърнат, как да окажат помощ на пострадалия,

  След приключването на дейностите в отделните класове се проведе общоучилищна тренировка по плана за евакуация.

  В днешните тренинги се включиха и представители на Министерството на вътрешните работи, които направиха дейностите по-реалистични. С тях бяха отработени и ситуации, изискващи извеждане и евакуация на пострадали лица.

  Гостите на събитието оцениха високо представянето на учителите и учениците на ПГЕЕ и постигнатите резултати. Отправиха и специални благодарности към всички участници.

  Обучението и заснемането на тренингите се превърнаха и в своеобразен празник за всички участници и гости.

  Това съобщиха от ръководството на гимназията.

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини