Интелигентен патриотизъм, съчетан с гражданското образование в Езиковата

На 21 ноември в ГПЧЕ „Христо Ботев“ се състоя пресконференция с представители на местната преса, учители, ученици и родители. Поводът е представянето на проекта по гражданско образование „Ние, Републиката“ на Училищно настоятелство „Христо Ботев” към Езиковата гимназия в град Кърджали. Той е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г., а страните донори са Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Ръководителят на проекта и директор на ГПЧЕ „Христо Ботев“ г-жа Йорданка Чавдарова презентира проекта, който има за цел да формира гражданска позиция у младото поколение, компетентно свързана и усвоена с базисни демократични ценности като свобода, човешки права, моралност, компетентност и социална чувствителност.
В рамките на проекта са предвидени дейности, създаващи условия за развитие на извънкласни и извънучилищни дейности, за личностно развитие на всеки участник в атмосфера на толерантност и разбирателство. Чрез участието си в проекта 700 ученици на възраст 14-18 години, с помощта на 28 учители от ГПЧЕ „Христо Ботев” ще утвърдят култура на толерантност, ще разберат смисъла на всеобщата европейска харта за правата на човека, ще се запознаят с правна терминология, ще упражняват правото си на избор, ще се докоснат на практика до българската парламентарна система.
На пресконференцията журналистите и гостите на събитието имаха възможността да се запознаят и с първите дейности по проекта - издаден „Указ“, обявявящ територията на ГПЧЕ „Христо Ботев“ за суверенна и неависима, с бюлетините за предстоящия училищен референдум, който ще определи „юридически“ вида на новата република- парламентарна или президентска, както и да видят урните за гласуване.
С развитието на проекта предстои и „териториална“ подялба на новата Република - ГПЧЕ „Христо Ботев” . Всеки випуск ще е област, а всеки клас – община, в които ще работят „лекари”, „банкери”, „свободни граждани”, „адвокати”, „полицаи”. Предстои предизборна кампания, с благотворителен коледен концерт, а след него започва състезателен тур между различните „общини”, които ще се състезават в 10 направления.
Класът- победител ще бъде награден с двудневна ексурзия до столицата и посещение на Българския парламент.
В сферата на образованието, рядко има възможности за кандидатстване с проектни предложения, чиято насоченост е конкретизирана в насърчаване на демократичните ценности, включително защита на правата на човека и знанието по гражданско образование изобщо. В тази връзка Програмата за подкрепа на НПО е уникална, операторите са с опит в управлението на програми за предоставяне на безвъзмездно финансиране в областта на Гражданското образование и са широко отворени към кандидати с идейни предложения като Езиковата гимназия в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини