И двамата воюващи мюфтии с досиета

Мустафа Алиш Хаджи

Бившият главен мюфтия Недим Генджев и настоящият Мустафа Алиш Хаджи, които до ден днешен са в неспирна съдебна война за мюсюлманското изповедание, са били сътрудници на ДС.
Хаджи е работил във велинградското й управление под псевдоним Андрей. Вербуван е през ноември 1989 г. и регистриран месец по-късно.
“Бог е съдник. Не мога да коментирам нищо от името на главния мюфтия, защото не е етично”, заяви главният секретар и говорител на мюфтийството Хюсеин Хафъзов. Той обаче напомни, че информацията за агентурното минало на Мустафа Хаджи вече е била обявявана преди години. Хафъзов бил убеден, че това няма да доведе до брожения в изповеданието, тъй като всички са наясно как са работили репресивните комунистически органи навремето. Освен това мюфтийството напълно съдействало на комисията за предоставянето на данните за проверката.
Със значително по-дълъг стаж и висок ранг в системата на ДС е бил Недим Генджев, става ясно от разкритията на комисията по досиетата. Той е назначен през 1973 г., през 1977 г. е преназначен за инспектор, а от 1984 г. е привлечен за нещатен сътрудник.
Принадлежност към ДС е установена и за члена на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) до 2011 г. Искрен Добруджалиев, за районния мюфтия на Крумовград Насуф Насуф, Осман Исмаилов, Ридван Кадьов и Шефкет Хаджи, които са били във ВМС до 2008 г. (24часа)

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини