МВР пере гаф най-добре

Когато се поднасят извинения за гафовете на полицията, логично е да има оставки, уволнения или поне наказания. Това обаче не се случва. При всеки гаф се задейства безотказна схема за замитане на скандала и изпиране на всяко петънце по полицията. Първо, за сакатлъци при операциите на МВР обичайно научаваме от потърпевшите. Така бе при скандалното нахлуване на полицаи посред нощ в семейство Мустафови в Кърджали, когато бе разбита главата на дъщеря им Ширин. Пак от близки и колеги на пострадали научихме за арестите на лекари в Горна Оряховица и Благоевград.
Изправени пред обществено недоволство, вътрешният министър Цветан Цветанов или лично премиерът Бойко Борисов не мълчат дълго и в повечето случаи бързат да се извинят. Това се прави и лично, и публично.
Виновни са жертвите
Когато извинението и обещанията за наказания не потушат обществения гняв, следват обвинения към жертвите или техни близки. Така от трибуната на парламента вътрешният министър Цветан Цветанов извади от девет кладенеца вода, за да изкара семейство Мустафови престъпници. Особено бащата и сина, които бяха арестувани. Излезе, че синът Кадир едва ли не е част от сводническа мрежа. Но той и до днес не е обвиняем за подобно нещо. За бащата Сабахатин бе обявено, че е уволнен преди години от МВР, защото дал паспорта си някому. И това бе опровергано. А обяснението за сцепената глава на Ширин бе доста нелепо - момичето пострадало, защото стояло зад “рязко отворената врата” на стаята си.
В последния случай с убийството в Перник имаше пък внушения, че едва ли не близките са имали интерес да пречат на издирването на Мирослава. Самият шеф на ГДБОП Станимир Флоров обяви, че тя била в чужбина и едва ли не напразно се критикува полицията, че не я намира. Това наложи корекция в схемата за самозащита. Изненадващо премиерът Бойко Борисов поиска роднините на жертвата да се извинят на МВР. След изцепката за пържолките, които заслужава кучето, стигнало до мъртвото тяло преди полицаите, на Борисов му се наложи да поднесе лично извинения на сестрата на Мирослава.
Сценарият за прехвърляне на отговорността винаги включва и атаки срещу съда. Особено откакто министър е Цветан Цветанов. Задължително е да се наругае и някой съдия, когато стане напечено за полицията. Това не бе пропуснато и покрай гафовете на разследването в Перник. Защото вторият заподозрян бил арестуван преди месец за фалшиви пари, заплаха за убийство към дете и хулигански прояви, но се озовал на свобода.
След проверките - няма наказания
Следващата стъпка в замитането на полицейски гаф е премиерът да поиска наказания за полицаите. Обещана е дисциплинарна проверка за пернишкия антимафиот, който препоръчал на сестрата да вземе пистолет и сама да търси изчезналата. Строгият Бойко Борисов нареди разследване и за антимафиотите, които допуснаха под носа им да се самоубие единият задържан за смъртта на Мирослава - Стойчо Стоев. Такива вероятно ще има, но ще са символични. Цветанов ще ги наложи с отвращение. Антимафиотите, които са открили оръжието преди задържания, били уморени. Иначе били суперпрофесионалисти, защото арестували Наглите и Килърите!
Всъщност Борисов първо искаше наказания и за полицаите в Кърджали, но после Инспекторатът на МВР ги санкционира единствено за това, че не са написали рапорт след ареста. Прокуратурата първо ги оневини, сега пак нещо ги разследва. Докато приключи, държавата може да бъде осъдена в Страсбург за полицейско насилие.
След трагедията в Катуница, където хора на Цар Киро причиниха смъртта на двама младежи, а къщите на самозвания монарх лумнаха в огън, премиерът също разкритикува полицията, че е изпуснала положението и нареди проверка. Накрая обаче единият полицай, подценявал жалбите срещу Киро, отиде в заслужена пенсия, а другият бе преместен.
Благо приключи и проверката за скандалния арест на главния секретар на финансовото министерство по царско време Тенчо Попов, обвинен за подкуп заедно с тогавашния военен министър Николай Цонев. На запис в съда се видя как антимафиотите му газят ръката и го наритват, а после се снимат доволни на дивана. Цветанов “укори” ченгетата само за снимката. Като капак накрая шефът на ГДБОП Флоров изтърси - фотографирали се на дивана, защото имал висока нумизматична стойност (вероятно е искал да каже антикварна).
Когато МВР направи гаф, се вдига градусът на речите за нулева толерантност към престъпността и се напомня, че при съпротива полицаите имат право да действат безкомпромисно. Прекалената защита и обичайното оневиняване на полицаи обаче, минали границата на закона, може да отприщи още насилие и да окуражи некадърното разследване. И гневът на жертвите на престъпления вече ще е оправдан.
Труд

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини