Досиетата: Най-младият агент на ДС ръководи училището на Чакаларово

Общо 117 директори и зам.-директори на средни училища в страната са сътрудници на Държавна сигурност и Разузнава­телното управление на Генералния щаб на Бъл­гарската народна армия, показва проверка на Ко­мисията по досиетата. Проверката е обхванала 7 937 души, които са зае­мали или заемат такива постове в периода 2004 -2013 г., съобщава "Стандарт“.

В столицата директори­те и зам. -директори с до­сиета са 14, в Пловдив - 7. С по трима агенти са областните градове Вели­ко Търново, Пазарджик, Сливен и Добрич. 24 от обявените сътрудници са жени, останалите 93 - мъ­же.

Сред огласените при проверката имена са Ог­нян Радев, бивш замест­ник-директор на Национална гимназия за древ­ни езици и култури "Конс­тантин Кирил философ" - София, Ибрахим Караха- Санов, проверен като ди­ректор на 136 основно училище "Любен Караве лов" - София, Красимир Билев, директор на Про­фесионалната гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров" - София.

На службите са сътруд­ничили и Рангел Рангелов - заместник-директор на Софийска духовна се­минария "Св. Иван Рилс­ки", и Юлия Йотова, за­местник-директор на Американския колеж в София.

Най-младият сътрудник е 46-годишният Стефан Радионов (1967) - дирек­тор на Основно училище "Иван Вазов" - Чакаларово, агент "Деян" на Областно управление на МВР- ДС в Кърджали по линия на Първо главно управле­ние на ДС от 1986 г.

Най-възрастният сът­рудник е 73-годишният щатен служител на Шесто управление на ДС Кръс­тьо Муховски (1940), кой­то е работил в идеологи­ческото управление на ДС от1974 г. и има школа в КГБ. Муховски е директор на Частна езикова гимна­зия "Проф. Иван Апосто­лов" - София и замест­ник-директор на Частно средно общообразовател­но училище "Проф. Иван Апостолов" - София.

Миналата година коми­сията по досиетата обяви сътрудниците на комунис­тическите тоталитарни служби, заемащи ръко­водни постове във висши­те учебни заведения в страната (от декември2006 г. насам), както и агентите в Министерство­то на образованието и на­уката.-

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини