Германия: Агенти на Щази още работят в комисията по досиетата

Шефът на комисията за архивите на бившата ГДР призна, че в структурите на архивната служба все още работят 37 бивши служители на държавна сигурност от времето на Хитлер - Щази (от Staatssicherheit - Stasi). Тази комисия именно се занимава с отварянето на досиетата на режима. Тя беше създадена през 1991 година и една от задачите й е да предпазва документите от унищожение от бивши агенти.

Признанието на директора на Службата за документите на държавна сигурност Роланд Ян дава началото на нов скандал в страната.

През 2007 година секретен правителствен доклад изтече в публичното пространство и предизвика ожесточена дискусия, защото се оказа, че в комисията са заети 79 агенти на Щази. Тогава се появиха подозрения, че може да има унищожени архиви.

Шест години по-късно броят им е намалял до 37 души, съобщи официално в ексклузивно интервю за Tagesspiegel Роланд Ян. В Германия съществува закон за лустрация, който забранява на бившите агенти да заемат публични длъжности и съответно им позволява да работят единствено на позиции, „съвмесими" с миналото им.

„Още имаме 37 такива. Много от тях не искат да се махат. И така отстраняването им се отлага", обясни Ян.

Разкритията му реферират директно и към настоящия президент Йоахим Гаук, който беше дългогодишен председател на комисията и се смята за баща на процеса по осветяване на миналото на режима. В книгата си за досиетата на Щази той коментира, че вътрешната информация на бившите агенти е била съществена за разкриване на начина на работа на тайните служби, но според него те не трябва да са постоянни служители, а само консултанти.

Заради това му мнение обаче някои историци намират у Гаук вина за получения „безконтролен достъп" до документите.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини