Албания отваря комунистическите досиета на тайните служби

Албанският премиер Еди Рама обяви приемането на закона за отваряне на досиетата на тайните служби от комунистическия период.

Преди отварянето на бункера на диктатора Енвер Ходжа Рама заяви, че е време и Албания да отвори тези досиета. На събитието присъстваха и посланиците на САЩ и Италия в Тирана, предаде БГНЕС.

Предложението на албанския премиер получи подкрепата на коалиционния партньор "Движението на социалистическата интеграция" на Илир Мета, който е и председател на парламента. "Подкрепяме отварянето на досиетата на сътрудниците на тайната служба "Сигурими", но не искаме по този начин да се навреди на сигурността на държавата", каза Мета.

Едуард Халими от опозиционната Демократическа партия се произнесе против отварянето на досиетата. Според него премиерът Рама трябва да отвори досиетата за корупция. "Няма нужда да се отварят досиетата при Енвер, албанците нямат нужда от това. Рама отвори досиетата от комунизма, но гражданите знаят, не са наивни, знаят, че той прави това, за да отвлече вниманието от мизерията, в която въвлече държавата", каза Халими.

Бившият пръв разузнавач Фатос Кльоси заяви, че по-голямата част от досиетата са унищожени. "Нека се отворят досиетата, но по-голямата част от тях са унищожени, изгорени са. Мисля, че трябва да се отворят досиетата, които представляват интерес, а не всички. Така би било най-добре, защото има държавни дела, които не трябва да излизат пред хората", каза Кльоси за тиранската телевизия "А1 Репорт".

Албанците също са на различни мнения. Според някои вече няма нужда да се отварят досиетата, а други смятат, че е добре да излязат наяве доносниците. Според писателя Висар Жити е необходимо дори да бъде разкрито и името на човека, на когото е помагал доносникът.

От стотици хиляди досиета, събрани през 45-годишната диктатура, само 14 000 не са били променени според официални лица. Някои са загубени, други били нарочно унищожени от комунистите.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини