Афганец създаде най-големия Коран,тежи половин тон

Афганистански калиграф е работил пет години, за да създаде най-големия Коран в света в опит да покаже на света, че богатото културно наследство на Афганистан и традициите не са били унищожени от 30-те години на война, съобщи "Ройтерс".

Пищната книга има страници с размери 2.28 метра на 1.55 метра и е получила сертификат за най-голям Коран в света от афганското министерство на хаджа и религиозните дела, съобщава културен център в Кабул, където се намира ръкописът.

Предишният най-голям Коран бе копие с размери 2 на 1.5 метра от Татарстан, Русия.

Афганистанският Коран тежи 500 кг и има 218 страници от плат и хартия, свързани с бродирана кожена корица, направена от кожите на 21 кози. Общата стойност на този Коран е около половин милион долара.

Калиграфът Мохамед Сабир Хедри, който стои зад проекта, е работил заедно с 9 студенти, за да комбинира златния изографисан текст с милиони малки цветни точици, които създават много символичната декорация около огромните страници.

"Исках да използвам колкото се може повече изискани цветове, за да направя тази свещена книга да изглежда красиво", казва Хедри, докато стои в построената специално за този Коран стая.

Хедри не само е успял да създаде произведението на изкуството, но е успял и да го запази в тайна за повече от две години. Коранът е бил завършен през 2009 г., но свързването на страниците и построяването на специалната стая не са били готови до началото на 2012 г.
Сега свещената книга на исляма се намира в културен център в столицата Кабул, основан през 80-те години на миналия век и някога дом на 50 000 книги и училище за традиционни афганистански занаяти като тъкането на килими. Всичко това обаче е било унищожено по време на гражданската война след изтеглянето на съветските войски през 1989 г. и управлението на талибаните след 1996 г.

След падането на талибанското правителство през 2001 г. основателят на центъра и дъщеря му Фархунда Захра Надери решават да съживят центъра и сега дори поддържат в него малка библиотека.

"Културният център е горд, че предоставя тази възможност на афганистанския калиграф да покаже таланта си на света... Ние имаме афганистанци, които показват позитивната страна на исляма", казва Надери през "Ройтерс". Огромният Коран е бил мечта на баща й, който посветил на проекта няколко години.

Калиграфът Хедри, който сам е вярващ мюсюлманин, казва, че с удоволствие би разбрал, ако някой някъде другаде създаде по-голям Коран. "Бих бил щастлив, ако някой направи по-голям Коран, това е в услуга на исляма", казва с усмивка калиграфът.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини