Швеция е обект на руска дезинформация относно НАТО и изгарянията на Корана

Швеция е обект на дезинформационна кампания на "подкрепяни от Русия актьори", която цели да увреди имиджа на кандидатстващата за НАТО държава с намеците, че тя подкрепя скорошните изгаряния на екземпляри на Корана. Това заяви шведският министър за гражданската отбрана Карл-Оскар Болин, цитиран от Ройтерс.

Кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, постъпила след нашествието на Русия в Украйна, постави страната във фокуса на международното внимание, докато в същото време поредица от демонстрации, на които бяха изгаряни копия на свещената книга на исляма, разгневиха целия мюсюлмански свят, отбелязва агенцията.

"Швеция е обект на кампания за дезинформация, подкрепяна от други страни, с цел да се навреди на интересите на Швеция и на шведските граждани", заяви Болин на пресконференция.

"Виждаме как подкрепяни от Русия актьори засилват разпространението на неверни твърдения, като например че шведската държава стои зад оскверняването на свети писания", каза той.

"Това, естествено, е напълно невярно", допълни Болин и посочи, че такива лица, действащи от името на държава, са се опитали да "създадат разделение и да отслабят международните позиции на Швеция".

Засега няма коментар на репликите на министъра от страна на руското посолство в Стокхолм, отбелязва Ройтерс.

Премиерът на Швеция Улф Кристершон също коментира темата в публикация в социална мрежа, като каза, че иска да изглади едно набрало популярност недоразумение.

"Държавата Швеция не издава разрешения да се изгарят копия на Корана. Все пак полицията издава разрешения за публични събирания - право, което е залегнало в шведската конституция", написа Кристершон във Фейсбук.

Той добави, че в Швеция няма практика да се изгарят книги само защото законът го позволява.

"Държавата ни гарантира свобода на изразяване, но в същото време не застава зад никакви политически послания", написа още министър-председателят.

Говорителят на шведската Агенция за психологическа отбрана (създадена с цел защита на държавата от дезинформация - бел. ред.) - Микаел Йостлунд, заяви, че Русия използва изгарянията на Корана като възможност да популяризира своя дневен ред в медиите.

"Очевидният стремеж на Русия е да усложни нашето приемане в НАТО", казва Йостлунд.

Екземпляри на Корана бяха изгорени на няколко демонстрации в Швеция и Дания това лято, предизвиквайки вълна от гняв и възмущение сред мюсюлманите и подтиквайки протестиращи да щурмуват и да нанесат щети на шведското посолство в Багдад. 

Швеция и Дания заявиха, че съжаляват за изгарянето на екземпляри на Корана, но не могат да го предотвратят, тъй като законите защитават свободата на словото.

Турция, която упражнява вето за членството на Швеция в НАТО, осъди протестите и призова Стокхолм да предприеме действия срещу осквернителите.

По-рано днес шведската Служба за сигурност предупреди, че ситуацията със сигурността в страната се е утежнила в резултат на скорошните спорове за свободата на словото.

"Имиджът на Швеция беше променен. Преди представата за нас беше за една толерантна страна, а сега е за антиислямска държава. Така ни виждат най-вече в мюсюлманската част на света", каза пред шведската телевизия Сусана Трехорнинг, високопоставен служител в Службата за сигурност (СЕПО).

Въпреки това нивото на заплахата за сигурността не се е променило и засега остава на ниво 3 от пестепенната скала, което означава "повишен риск".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини