Деца от цялата страна се състезаваха по четене на Корана в Момчилград

На 12  септември вторник, приключи националното състезание по основни познания за исляма. Домакин на събитието беше ДУ Момчилград – РМ Кърджали. Състезанието се проведе на два етапа.

Първият етап се състоя на 11 септември в сградата на ДУ Момчилград, където участниците решаваха тест, явиха се на устен изпит, участваха  в спортни и развлекателни игри и екскурзия до джамията „Йеди къзлар“ в с. Подкова.

Вторият етап  на състезанието се състоя в читалище „Нов живот“ гр. Момчилград, която беше културно-художествена програма. Тук участваха деца от 12 РМ, които показаха своите умения в пет категории: четене на Коран, четене на езан, рецитиране на стихотворение, изпълнение на иляхи и представяне на сценка на религиозна тематика.

 Програмата се откри с четене на айети от Свещения Коран от имама на джамията „Селимие“ в гр. Одрин. След което бяха отправяни приветствия от домакина Бейхан Мехмед – районен мюфтия на Кърджали и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

В края на културната програма  бяха обявени имената на децата, които показаха максимални постижения в различните нива и възрастови категории. След оценката на журито – Халил Ходжов, Сами Фазлийски и Орхан Осман – се обявиха победителите в първо ниво,  категория от 6-10 години – Салих Джихан от РМ Пазарджик, категория от 11-13 години – Гюлизар Сеид от РМ Айтос, категория от 14-16 години – Танжу Христов от РМ Разград. Победител във второ ниво е Есма Метевска от РМ Смолян, трето ниво – Айлин Вуйчева от РМ Смолян и победителят от четвърто ниво е Фатме Авушина от РМ Благоевград. Тази година първенците получиха парична награда от 150 лева, плакет и златна паричка, Коран с електронен четец, училищна чанта с училищни пособия и книги от изданията на Главно мюфтийство.  

Сред гостите на събитието бяха заместник  главният мюфтия Бирали Бирали, някои от районните мюфтии,   гости от Република Турция – мюфтията на гр. Одрин Емруллах Узум, имамът на джамията „Селимие“ Алпджан Челик и Ходжа Нури Боджекбакан,   председателят на общинския съвет в Момчилград Юмер Хюсеин,  директорите на духовните училища –   Ахмед Бозов – директор на ДУ Момчилград и Шериф Хюсню – директор на ДУ „Нювваб“ гр. Шумен.  

„Доволни сме от резултата. Целта ни беше да зарадваме децата, които се трудиха неуморно в продължение на два месеца и показаха голям успех на това състезание. Подготвихме награди за всички. Нямаше дете, което да тръгне без награда от състезанието. Защото всички те са победители!“ споделиха организаторите.

Юзлем Тефикова 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател
    0 0
    07:28, 15 сеп 2017
    Не облъчвайте тези деца,както и не занимавайте цялото общество с тази демагогия.Когато децата на псевдолидерите -ердоган,доган местан и т.н. децата им започнат да правят това тогава и вие народе от този етнос ги последвайте. Другото е заблуда за заблудените .не увреждайте децата си.
Последни новини