Изселниците загърбват „Планета”,гледат СКАТ

Изселници в Бурса

Най-популярната българска телевизия в Турция е СКАТ. В Бурса почти няма изселник,дошъл тук след 1989 г., който да не я гледа. Кабелните оператори се надпреварват да я предлагат. СКАТ е предпочитана пред бТВ. Това сподели за Кърджали Мехмед Зафер от неправителствената правозащитна организация BAHAD. Според него предаванията на българската телевизия допринасяли много за активността на нашите изселници на изборите. Мнозина приемали казаното от водещите на СКАТ за официална българска позиция. Хората масово отиват към урните, след като се заредят с емоции от телевизията, твърди Мехмед Зафер.

   Бурса е градът на българските изселници. От три милионното население,над 10 на сто са с корени от България. 75 000 са с двойно гражданство. На последните парламентарни избори в града бяха разкрити 26 секции. Гласуваха около 24 000 души. Това прави 16 на сто от гласувалите в чужбина български граждани.

 Бурсенци са едни от най-ревностните гласоподаватели на местните избори в България. Те не пропускат да се завърнат по родните си места в България за да дадат вота си. Сега мнозина са недоволни,че с новия Изборен кодекс се въвежда принципа на уседналост, който спира възможността да имат решаваща дума в смесените райони на страната.

Бурса е известна и като крепостта на най-голямата изселническа организация на нашенци в Турция-Балгьоч. Традиционно хората на Емин Балкан подкрепят ДПС. Това направиха и сега, когато бившата дясна ръка на Доган-Касим Дал тръгна да цепи Движението.

 Преди години най-популярната телевизия в Турция бе „Планета”. Нашенци изнасяха телевизорите пред кварталните си ресторантчета за да привличат изселници за клиенти. Това бе масова практика в Авджилар в Истанбул. Сега обаче политиката измества поп фолка, смятат изселници от Бурса.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини