Празник на българо-турското приятелство в Бурса, ротарианци от двете държави започват съвместен проект

    Истински празник на българо-турското приятелство се състоя в Бурса при посещението на членове на Ротари клуб Кърджали в община Нилюфер. Домакини бяха ротарианците от клуб Нилюфер. Двете дружества се договориха да започнат съвместен проект насочен към здравеопазването в Кърджалийска област. Проектът предвижда закупуване на мобилен мамограф за изследване на жените във всички общини на нашата област. Проектът се подкрепя от изселническите дружества на момчилградчани и ардинци в Бурса.

    Президентите на двата ротари клуба Севдалин Огнянов и Мюмин Кърджалъ подписаха протокол за побратимяване.Заедно с председателите на изселническите дружества Местани Ефе и Юксел Юртсевер бе подписан протокол за партньорство при осъществяването на проекта. Това стана в присъствието на консула на Република България в Бурса Момчил Русинов и търговското аташе Любомир Любенов.

    Президентите на Ротари клуб Кърджали и Ротари клуб Нилюфер представиха накратко успешните проекти в служба на общностите, в които работят в служба на мира и разбирателството.

    Доаенът сред присъстващите ротарианци Джевдет Адем разказа за първия съвместен проект между клубове от Кърджали и Бурса,осъществен през 2008 г.Тогава с помощта на големия приятел на Кърджали Шабан Родоплу се събират средства и се закупуват два ковьоза за болницата в Столицата на Източните Родопи.Спасен е животът на 1073 недоносени бебета.

    Самият Шабан Родоплу,който отговаря за връзките между Турция и България в турския дистрикт получи признание в България. Той бе награден като Посланик на Ротари.Родоплу разказа за тесните връзки на ротарианците от Кърджали и Бурса, датиращи от 2003 г. Ротари е движение,което залага на хуманизма, подчерта Шабан Родоплу.

    Търговското аташе Любомир Любенов отбеляза,че двата клуба трасират приятелските отношения между двете държави в служба на хората.

    Момчил Русинов посочи,че както консулите,така и Посланиците на Ротари са с мисията да служат на хората.Отделят време и енергия в полза на другите.Това е присъщо и за Ротари движението като цяло, което работи за просперитета на обществото. Границата не представлява проблем за побратимените ротарианци, категоричен бе консулът.

    Президентът на Ротари клуб Нилюфер Мюмин Кърджалъ обобщи:Ротарианците от двата клуба,са част от неделимото братство между Турция и България.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини