Нова проверка за случая „Мустафови”

Върховната касационна прокуратура /ВКП/ е отменила отказа да бъде образувано разследване за скандалната акция на МВР в Кърджали от преди 9 месеца. Обвинителят Емил Сакаджийски е върнал материалите на районната прокуратура в Кърджали за допълнителна проверка, пише "Сега".

Четирима цивилни полицаи нахлуха в дома на сем. Айсел и Сабахатин Мустафови на 23 юли през нощта по време на операция, насочена срещу склоняването към проституция. Първоначално бяха задържани бащата и братът на Ширин Сабахатин и Кадир Мустафови, но след 24 часа разследващите ги освободиха, без да им повдигнат никакви обвинения.

Полицаите объркали адреса и нахлули по погрешка в дома на семейството. Грешката била разкрита чак в полицейското управление.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов поднесе публично извиненията си на пострадалите граждани, които били малтретирани по погрешка.

Още в края на юли стана ясно, че Айсел Мустафова е написала жалба с цялото описание на случая до министъра на МВР, до главния прокурор, до Комисията по правата на човека, до омбудсмана, до директора на ОД на МВР в Кърджали, до народните представители от Кърджали. Смята да заведе дело и в съда за нанесени морални и физически щети.

Казусът стигна до ВКП, след като районната прокуратура в Кърджали и апелативната в Пловдив не намериха данни за извършено престъпление, че служителите на МВР не са превишили правата си и не са нарушили закона.

Майката на пострадалата при полицейската акция Ширин обаче обжалва и се закани, ако и Върховната прокуратура потвърди предишните две решения, да сезира и съда в Страсбург.

Обвинитерят Емил Сакаджийски отменил тези постановления и наредил допълнително изясняване на фактите в 11 точки. Сред тях са точният час на пристигане на полицията, дали жилището е било осветено, кой е чул звънеца, защо се е наложило полицаите да действат в условията на неотложност.

Постановлението на ВКП не гарантира, че срещу полицаите все пак ще бъде образувано дело.

Проверката за инцидента в Кърджали, при който пострада момиче, е установила, че не е имало полицейски произвол, каза по време на парламентарен контрол министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов през септември.

Блиц

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини