Турция с поглед върху българските архиви, изселничка от Кърджали защитава докторат за нашето православие в Бурса

Турция обръща поглед към българските архиви, отнасящи се към османския период. Анкара отдавна предоставя възможността наши османисти да изследват османските архиви в Истанбул. Сега се търси реципрочност, като се хвърля поглед и към нашето документално наследство. Първата лястовица е дисертацията на османистката Наргис Имамоглу,родом от Кърджали,но живееща в Бурса. Д-р Наргис Имамоглу защитава дисертация в университета „Улу даг” в Бурса на тема „Православната общност на Балканите под Османска власт по църковно-славянски и български архивни извори от XVIII-XIX в.”Тя работи в продължение на десет години в Народна библиотека „Св.св.Кирил и Методий” в ръкописния славянски отдел върху Български исторически архив. Научен ръководител й е проф.Джафер Чифчи. Трудът е в обем от 378 страници.

 Изследвах как са живели православните християни през османско време. В дисертацията има три глави, като фокусът е върху българите. Това споделя за Кърджали бг вести д-р Наргис Имамоглу. Първата глава е посветена на това как са функционирали православните институции-църква;църковни съдилища; еснафски сдружения; манастири и др. Втората е посветена на църковното право-брак; развод;отношения с миряните.  Засяга отношението към неправославните според църковния канон. Третата глава отразява социалния живот в общината; връзките между различните съсловия.

 Защитата на дисертационния труд на д-р Наргис Имамоглу продължи час и половина и получи висока оценка от академичното жури.

  Дисертацията ми е продукт на усилията на Р Турция и Р България за общ прочит на общата им история.Исках чрез българските извори да посоча отношението към друговерците на Балканите. Дисертацията е пробив в турската историография, подчертава д-р Наргис Имамоглу. Тя смята,че научните среди  в югоизточната ни съседка ще имат възможност да опознаят другия, чрез неговата собствена гледна точка.Докторантката цитира сръбският богослов проф.Радован Бигович:”Говоренето за другия е винаги скрита автобиография”.

 Самата тя е родена в Кърджали на 5 януари 1974 г.До 9 клас учи в СУ”Отец Паисий”. Заминава с родителите си за Турция. Установява се в Бурса. Завършва история в университета „Улу даг”. Фокусира се върху историята на Балканите като интересът й е преимуществено  към България.

 Балканите са школа за заедност,обобщава д-р Наргис Имамоглу.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини