Пияници опикават Спешното в болницата,трошат и бият

Д-р Тодор Черкезов

Пияни всяка вечер опикават спешното отделение на Кърджалийската болница.Често вдигат скандали, трошат мебели и оборудване. Посягат на персонала. Това е така защото спешното отделение на болницата от години е превърнато в отрезвител. Този в полицията е закрит в зората на демокрацията по... демократични подбуди. Ченгетата карат пияндетата в болницата за да изтрезнеят. До поредното напиване. Управата на здравното заведение се е принудила да направи специален изолатор за да приема „спешните пациенти”. Първоначално обаче те попадат в общите помещения заедно с останалите постъпващи. На скандалното им поведение стават свидетели тежко болни, дори малки деца.Пияниците се карат дори на кое легло да бъдат сложени да изтрезнеят.

  Проблемът бе поставен от директора на болницата д-р Тодор Черкезов на среща с зам.-председатеката на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, на която присъстваха областния управител Иванка Таушанова и народният представител Цвета Караянчева.

  За съжаление често се налага Спешното отделение на болницата да се занимава с хора в нетрезво състояние. Това не е здравословен проблем. В годините на демокрацията обече местните алкохолици станаха контингент на болницата. Като пийнат падат по земята, лежат по улици и градинки. Карат ги при нас. За болницата това е несвойствен проблем, заяви за Кърджали бг вести д-р Тодор Черкезов. Той сподели, че медицинският персонал оказва помощ на „спешните случаи”. Те за благодарност се нахвърлят да го бият.

  Не смятам, че отрезвителя на града трябва да бъде при нас или в полицията.Би могло да се ангажират социалните служби. Това са предимно маргинали,самотници,социално слаби, сподели още д-р Черкезов.

   Потърпевши са и от Центъра за спешна медицинска помощ. Те най-често транспортират пиандетата до болницата. Директорът на центъра д-р Атанас Митков споделя, че гражданите са съзнателни и винаги звънят на телефони 150 или 112 когато видят паднал на улицата човек. Това обаче най-често се оказват стари познайници на екипите на Спешна помощ. Има хора които се напиват всеки ден, а има и такива, които го правят по няколко пъти, споделя д-р Митков. Обикновено лежат по градинките докато ги приберат линейките.

  Лично д-р Митков е сезирал прокуратурата за 36 годишен мъж, който редовно бил прибиран в болничния „отрезвител”. Настанили го в психиатричната болница за лечение. След три месеца и излязъл и пак започнал да се напива.

  Когато започнат да буйстват викаме полицаи. Те винаги се отзовават,но ситуацията е изнервяща, казва още д-р Митков.

 Лекарите се безпокоят, че ако пияница умре в линейка или в спешното отговорността ще се стовари върху тях. Те са единодушни, че града трябва да има истински отрезвител.

 От областната дирекция на МВР обясниха, че въпросът с отрезвителите е решен с наредба №1 от 25 октомври 2006 г. на Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването. Според нея общините трябва да поемат устройването на заведения за отрезвяване и тяхната издръжка.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини