500 деца в Кърджалийско ще учат Корана

50 курса по заучаване на свещения за мюсюлманите Коран-и Керим организира Районното мюфтийство в Кърджали. Обхванати са над 500 деца. Инициативата е част от програмата на Главното мюфтийство на Мустафа Алиш Хаджъ. Тя предвижда да се проведат общо 494 Коран курса в цялата страна, в която да бъдат обхванати подрастващите мюсюлмани.

Усилията ни са насочени да укрепим традиционния ислям, да отнемем инициативата от самозвани фондации и секти, които насаждат ислямизъм, каза за Кърджали бг вести районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед. Той подчерта, че въпреки съдебната сага около вероизповеданието, районното мюфтийство в Кърджали работи нормално.

Като пример той посочи проведеното национално състезание за хафъзи, мюсюлмани знаещи наизуст Коран-и Керим, както и по художествено четене на свещената книга. То се проведе в края на миналия месец в Кърджалии в него взеха участие 31 мюсюлмани от цялата страна. До финала достигнаха 15 участника. Състезанието се проведе в пет категории, като най-престижно бе наизустяването на целия Коран. Тази категория бе спечелена от Сами Селимов от Смолян.  Журито бе международно.  Негов председател бе Ридван Дели от Гърция. Гости бяха районният мюфтия на Ксанти Ахмед Мете и на Комотини Ибрахим Шериф.

Пак със съдействието на Районното мюфтийство в Момчилград бе проведена среща на теолози,завършили богословие в различни страни и работещи в България.На поканата за среща се явиха 150 теолози.Според Бейхан Мехмед общият им брой в страната надхвърля 210.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини