Ислямът в ролята му на световна религия. Съдният ден за мюсюлманите

Целият ислямски свят, мюсюлманската Умма живее в очакване на Съдният ден. Улеми сунити го предричат ежечасно,”Ал Кайда”воюва за него,  а Ислямска държава се свързва тясно с Халифата,за който мечтае всеки правоверен в края на този и началото на един по- справедлив свят на мюсюлманско господство.

 В шиитската общност очакванията са аналогични.Предвестник е Ислямска република Иран, която е концентрирала политиката си върху появата на Махди, месията за мюсюлманите.

  Вярата в Съдния ден /къямет ар./ заема ключово място в мюсюлманската доктрина.Есхатологичните представи за края на света са в основата на богобоязливостта на последователите на исляма.Поведението им в земния живот е предпоставка за влизането в  мечтания рай при Второто пришествие.Съдният ден изцяло зависи от волята на Аллах.Нещо повече, това е подчертано още в първата сура Фатиха на Корана. Тази сура се смята за неизменна част от всяка молитва, която се счита за невалидна без нея.В сурата е записано,че Аллах е”Владетелят на Съдния ден”/Коран;1:4/ .

  Вярата в Съдния ден,както посочихме е присъща,както за ортодоксалните сунити,така и за шиитите.Вярата в маад,буквално връщането към Бога според теологичната терминология е част от мюсюлманското верую.Освен със стремежа към безсмъртие в Съдния ден, правоверния мюсюлманин  е устремен да попадне в рая. Последователите на Мохамед вярват,че това ще бъде предшествано от настъпването на халифата и възтържествуване на  исляма в света.Халифатът ще доведе до възцаряването на всеобща справедливост,в което всеки обикновен правоверен е убеден.

  Според ислямското вероучение къямет е денят, в който светът и всичко изградено с труда на хората ще бъде разрушено.Те ще умрат ,а след това ще бъдат съживени и ще се отправят към Махшер-местност, където ще се съберат всички през Съдния ден и ще дадат сметка за своите деяния в настоящия свят. Хората ще трябва да преминат през ас-Сират-мостът, по който само мюсюлманите ще могат да стигнат до рая/Дженнет ар./.Джехеннем е вечният ад, който е  предназначен за неверниците./1/

 Ето какво пише в Корана за Съдния ден: ,,Хората те питат за часа. Кажи: ,,Единствено Аллах знае за него“. И откъде ще знаеш ти? Часът може да е скоро“ /Коран, 33: 63/.

Големите признаци на къямета са: появата на ал Махди,  идването на Деджал/Сатаната/, слизането на Иса Пейгъмбер/Исус Христос/от небето, нашествието на племената Йеджудж и Меджудж, разрушаването на Каабето,  появата на Духан /дим/, изчезването на Корана и възнасянето му на небето, изгревът на слънцето от запад, Даббет-ул-арз -животното, което ще излезе от земята, изригването на огромен огън,  който ще подкара хората към Махшер /сборното място/./2/

Тези признаци са последователно свързани като зърната на огърлица, скъса ли се веднъж – и те се изнизват неусетно твърди ваиз Рейхан Караалиев.Според него, когато един от тях се появи, веднага другият го следва. След като се появят всички тези десет признака, ще настъпи къяметът. Пророкът Мохамед в един хадис казва казва:„Знаменията ще последват едно след друго, така както се следват едно след друго мънистата в огърлица“ /ет-Таберани/./3/

  Наред с големите признаци се очакват и десетки по-малки.Богословите сочат 68 малки признака.Ето някои от тях според Хадисите:

„Знанието ще изчезне и ще се появи невежие“ /Бухари, Муслим/.

„Употребата на алкохол ще бъде широко разпространена“ /Бухари, Муслим/.

,,Убийствата ще зачестят“ /Бухари, Муслим/.

 Една от причините  съвременните мюсюлмани да очакват Съдния ден е компрометирането на техните държавници. Изостреното чувство за социална справедливост след краха на т.нар.Арабска пролет прави много актуален днес следния хадис,отнасящ се за Съдния ден:  Развратът ще се разпространи сред мюсюлманските водачи. Пратеникът  е казал, че това ще стане, когато хората престанат да забраняват злото. /Ибн Маджа/

Според ислямската доктрина в деня на равносметката съдникът ще бъде най-справедливият, не ще пропуска нищо и е сведущ за делата на правоверните.В този ден всеки ще е ангажиран със собственото си дело и няма да има застъпничество, освен с позволението на Аллах,смятат ислямските богослови.

В този ден ,,Лицата ще се смирят пред Вечноживия, Неизменния, и ще изгуби надежда всеки, който е носил гнет“ /Коран; 20: 111/..

Вярата в Съдния ден е съдържание още на ранните проповеди на Мохамед, според  първите сури на Корана.Теолозите твърдят,че Денят на последния Съд, е ден "неизбежен и непогрешим". В него Аллах изпълнява обещаното на всички според установения завет, според договора, сключен с всекиго с приемането на мюсюлманската вяра и на Откровението. "Изчакай Деня, в който небето ще донесе явен дим! Той ще обгърне хората. Това е болезнено мъчение" /Коран;44: 11/. "

 Съдният ден се описва в хадисите като ден на потресаващи катаклизми  и много улеми го свързват с термоядрена катастрофа в света: небето става като разтопена мед, планините – като вълна, разпръсната от вятъра, небесата се раздират на части.

  Повлиян в голяма степен от християнското вероучение в своите откровения Пророкът проповядва за Нузул и Иса/Слизането на Иса Пейгъмбер/.В много от източниците на ислямската теология,и особено в Хадисите идването на Исус Христос/Хазрети Иса;Иса Пейгъмбер б.а./ е сред основните признаци на къямета.Категорично се подчертава,че не може да се очаква идването на друг Пейгъмбер/пророк б.а./ след Мохамед.

  Мехмед Софуоглу е коментирал този въпрос така:”Отдаването на качество като съдия на Хазрети Иса е в смисъл на възцаряването на исляма и изясняването на всички истини след извършените инсинуации по адрес на този велик пейгъмбер и изчистването на измислените в тази насока суеверия.”/4/В противен случай за исляма,  идването на Иса Пейгъмбер противоречи на аетите,които съобщават за естествената му смърт,както и на твърдението,че е само един от пророците,но не и последен./5/.

  В шиитската религиозна доктрина,не се отделя такова  място на Иса Пейгъмбер.Вместо това акцентът е поставен върху идването на Махди,ислямският месия. Нещо повече очакването му е заложено в Конституцията на Ислямска република Иран.Ето какво пише в чл.5 на Основния закон на тази страна:”За времето на отсъствието на дванадесетия имам Махди,”Бог да ускори завръщането му” в Ислямска република Иран пълновластието на управляващ и водачеството на мюсюлманите се пада на справедлив и праведен религиозен учен,познаващ изискванията на времето,смел,способен да управлява и мъдър,който съгласно чл.107 поема  тази отговорност”/6/

  Кой е дългоочаквания Махди за шиитите. Махди буквално означава направляван от Аллах.Той е есхатологичен, персонаж,който според мюсюлманите ще възвести ера на справедливост и чиста вяра,непосредствено преди края на света.Мюсюлманите са се обръщали с това обръщение към Пророка Мохамед и четиримата праведни халифи.Названието Махди не се споменава в Корана.Шиитите джаафарити развиват темата за мюсюлманския спасител,който идва на земята ,за да подкрепи тяхната кауза./7/Вярва се,че Махди е от семейството на Пророка Мохамед,потомък на любимата му дъщеря Фатима и зет му Али ибн Абу Талиб.

  Има многобройни хадиси,цитирани в сунитски и шиитски източници,както на Пророка Мохамед така и на шиитските Имами,относно появата на Мохамед ал Махди,която ще даде възможност на човешкото общество да достигне истинско съвършенство. Съществуват много предания,че Махди е синът на единадесетия Имам Хасан ал-Аксари.Те са единодушни,че след като е бил роден и преминал дълга окултация,Мохамед ал Махди ще се появи отново,изпълвайки със справедливост света,разрушен от несправедливост и зло/8/.

  Опонентите на шиизма,основно сунитските богослови опонират,че Махди,скритият шиитски имам би трябвало днес да е на 12 века,което е невъзможно.Шиитите обаче се позовават на чудо/9/.

  Шиитите сочат също признаци за появата на Махди.Според Маделин Касаб  признаците се разделят на познати от традицията и такива породени от съвременността.За нея основната причина за появата на  ислямския Месия е разпространението по света на несправедливостта и корупцията под различна форма./10/Али ал-Хюсеини твърди,че най-характерни за настоящата криза в обществото  са „постоянното богохулство, дешериатизирането на законотворчеството, игнорирането на шариатските училища, разрушаването на религиозните храмове, убиването на мюсюлмани и духовници, мълчанието на учените,тоталното игнориране на разбирането за добро и зло,разпространението на хомосексуализма,прелюбодейството и пълния упадък на морала.”/11/

 Противопоставянето на шиити на сунити се отразява и в очакванията за появата на Имам Мохамед ал  Махди.Някои автори очакват това да стане след краха на режима на саудитите в Саудитска Арабия,която е стълба на сунизма.Това следва от самата представа,че Имам Махди ще се появи отново сред вярващите в Мека.

  Съвременните политически процеси също намират място сред ескатологичните представи на шиитите за края на света.Така например диктаторът Садам Хюсеин е смятан за халиф,след чието елиминиране в Ирак ще се появи енергичен шиитски клирик./12/Според командващия елитната бригада „Ал Кудс” на иранските въоръжени сили Исмаил Каани истинската причина за навлизането на американските войски в Ирак е да заловят Имам Махди./13/

  Месианската идея е изцяло заимствана от юдаизма и християнството.Няколко текста в Корана дават на Исус Христос титлата ал Мсих Иса/Коран;3:45 и 4:157,171/Смята се,че Мохамед е заимствал тази титла от евреите и християните по време на периода си в Медина.Титлата винаги е използвана в пълен член-Месията.Коранът счита титлата за уникална и принадлежаща единствено на Исус.”Христос” е гръцкият превод на думата „Месия”,която означава Помазаник/Йоан 1:41 и 4:25/Помазването означава призвание и подготвяне за определена мисия в служба на Бога.Царят на Израел Давид е такъв Помазаник./14/

  Вярата в Съдния ден за мюсюлманите е неразривно свързана с представите за задгробния живот,вярата в отвъдния живот/Ахърет б.а./Според мюсюлманското вероучение вярата в Ахърет е вяра в това ,че след смъртта настъпва един нов живот-в Отвъдния свят.Тази вяра е една от най-важните в ислямската религия.Ислямските теолози подчертават,че всички пророци изпратени от Всевишния преди Мохамед  също проповядвали вярата в Ахърет,но единствено Коранът  определил вярата в задгробния живот като една от основните в исляма./15/

 Всеки мюсюлманин се стреми с делата си да попадне в рая.Това не е характерно само за исляма.Пророкът Мохамед,заимства идеята за рая от предходните монотеистични религии.Райските градини изглеждат по един и същ начин: в тях хората се наслаждават на благата,щастието ,наградата приятните и хубави неща.Именно затова китните градини,зеленината,водата ,плодовете изобилието,благополучието и спокойните места на този свят винаги са опрличавани на рай.В съответствие с това разбиране раят на мюсюлманите /Дженнет/ е назован с имената:Наим;Адн;Фрдевс;Хусна;Дар ус Селям;Дар ул Мекамме и Да ул Ахира.За рая е разказано и в Корана и в Хадисите./16/

 „О раби Мои,днес няма страх за вас и не ще скърбите!Вие ,които повярвахте в нашите знамения и бяхте мюсюлмани-влизате в джаннета,вие и съпругите ви,възрадвани!Ще бъдат обслужвани с блюда от злато и с чаши,и ще има в тях,каквото душите поискат, и каквото радва очите.Там ще пребивавате вечно.Това е раят,който ви е оставен в наследство заради вашите дела!Има там за вас много плодове,от които ще ядете.”/Коран;43:68-73/

 Това проповядва за рая чрез Корана Пророка Мохамед.Той възвестява още”Нима раят,обещан на богобоязливите,с реки от вода,която не застоява, и реки от мляко с вкус,който не се променя, и реки от вино,приятно за пиещите, и реки с пречистен мед,и в които има за тях от всякакви плодове,и опрощение от техния Господар…”/Коран;47:15/

  По време на житейския път на мюсюлманина до него са близо както Раят,така и адът.Ето какво казва един хадис:”раят е близък до всеки от вас,отколкото връвта на обувката му.Адският огън също така е близо”/Бухари,Рикак,29/.

 Според Корана адът /Джехеннем/  е място за наказание в Съдния ден.Това е затвор, в който неверниците и прегрешилите мюсюлмани ще бъдат измъчвани и изтезавани.Адът също има различни равнища,които според мъченията са назовани:Джехим,Хавие,Хутаме,Леза,Саир и Секар./17/

Георги Кулов председател на УС на сдружение "Балкански форум за мир Кърджали"

  Цитирана литература:

  1.Генджев Недим Хафъз Ибрахим,Ислямско вероучение.,С.,2018,с.,42-43

  2.Караалиев Рейхан,Съдният ден.,Сайт на Мюсюлманско вероизповедание в България

  3.Караалиев Рейхан,Цит.съч.

  4.Sofuglu M., Sahin -i Buhari  ve Tercemesi,   c.7 ,s, 3263,Harputı   a.g.e.,s.,290

  5.Караман Фикрет.,Ценностите на вярата в исляма и съвременните религиозни течения.С.,2014,с.149

  6.Конституция на Ислямска република Иран.,С.,2005.,чл.5,с.,25

   7.Оксфордски речник на исляма.,С.,2007.,с.,232

   8.Табатабаи,Мухаммад Хусайн.,Шиизъм.,С.,2013,с.,240

  9.Табатабаи,Мухамад Хусайн,Цит.съч.,с.,241

  10.The Dawa Network,Abdul-Fattah Hamdash,There is Only One Event for Mahdi to Appear,1,10,2017

  11.Al Husseini A.,Who Guaranteed Nasrullans Advent?Kow Did He Meet Mahdi?Orient Net,03.11.2014

  12.Чуков Владимир,Израел между евангелизма и джаафаризма.,С.,2021,с.,184

  13.Чуков Владимир.,Цит съч.с.,185

  14.Маурер,Андреас,Ислямът-предизвикателство за църквата.,Силистра,2012,199

  15.Генджев,Недим Хафъз Ибрахим,Ислямско вероучение ..,с.,43

  16.Караман Фикрет,Ценностите на вярата в исляма и съвременните религиозни течения…с.,177

  17.Караман Фикрет,Цит.съч.,с.,181

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини