Ислямът в ролята му на световна религия.Стремежът към господство

На 21 юли 2009 г. в Индонезия се събират 5000 улеми/мюсюлмански богослови/ от ислямските страни, включително и Турция. Те обявяват завръщането на халифата и  зараждането на единна мюсюлманска държава в света. Поемат ангажимента да възстановят  властта на халифа-духовния водач на правоверните, който стои начело на тяхната общност Уммата. Което е по-важно-те са готови да го посочат. Халифатът е институцията която крепи наднационалния характер на исляма. Според мюсюлманската догматика народността и расата нямат значение.Днес едва по десетина процента от жителите на мюсюлманските държави се самоопределят по народност.

 Последният халифат е Османската империя. Нейните султани буквално отвоюват титлата халиф от арабите. След като бащата на Турската република Кемал Ататюрк премахва системата на халифата през 1924 г., темата десетилетия наред отсъства от дневния ред на мюсюлманските народи. Набралите скорост през последните години ислямистки движения възкресяват идеята за общ духовен водач на мюсюлманите. За нея работеше Осама бен Ладен, а баща му Мохамед даде 12 млн.долара.

 Вестта за възкресяването на халифата в Индонезия не бе огласена от световните медии. Тя се появи само в ислямистките сайтове. Информационното затъмнение показва само, че световната цивилизация не е готова да се сблъска с предизвикателствата на ислямския фундаментализъм, въпреки многобройните предупреждения.Последва същинското възраждане на Халифата,чрез Ислямска държава/ИДИЛ/. То бе предшествано от призиви да се обяви халифат  в Турция, Казахстан, Крим, Кавказ, Палестина, Германия, Франция, дори в сърцето на Европа-Белгия. Създаването на единна мюсюлманска държава е венецът на панислямизма за осъществяване на световно господство. С идването на халифа ще настъпи и Съдния ден за мюсюлманите. Ислямът ще възтържествува над света и ще започне Златния му век,проповядват ислямските богослови.

 В Турция от години действа Партията за ислямско освобождение. Тя е по известна с арабското си име Хизб ут Тахрир ал Ислами. Нейният лидер Йълмаз Челик заяви  през 2005 г. за списание „Темпо”, че основната цел на партията е възстановяването на халифата със столица Истанбул. Халифът щял да се помещава в султанския дворец „Топкапъ”.  Ще издигнем знамето на халифата там където то бе свалено, врече се Челик. Властите отговориха с арести. Само през 2009 година бяха арестувани 200 активисти на Партията за ислямско освобождение. Това обаче не може да ограничи дейността й. Тя е част от огромна мрежа на подобни организации в мюсюлмански страни, финансирани от шариатските пари.

  Друга организация, която се бореше за възстановяването на единната мюсюлманска държава със столица Истанбул е „Халифат” на Метин Каплан. Каплан се обяви за Халиф на Кьолн през 1995 г., когато наследи от баща си ръководството на организацията. Тя е създадена в Германия през 80-те години и има само там над 1000 активисти. Каплан се обвинява, че е установил контакти с терористичната мрежа „Ал Кайда”. През 2002 г. немските власти забраниха „Халифат”. От Турция поискаха Каплан да бъде екстрадиран и съден в Анкара за държавна измяна. Германците отказаха заради опасността Каплан да получи смъртна присъда. Едва през 2005 г. когато Турция наложи мораториум на смъртното наказание „Халифът от Кьолн” бе предаден на властите в Анкара. Бе осъден по бързата процедура, но съмишлениците му в Европа останаха.

  На Каплан се приписва опита за атентат, при който самолет, тъпкан с експлозиви, трябваше да се разбие в мавзолея на Ататюрк по време на честванията на 75-та годишнина от основаването на Турската република. Под заплаха бе стохилядно множество събрало се за празника.

   Опитът да се възроди халифата не е неочакван  за САЩ. В публикуван анализ на ЦРУ се прогнозира, че единната мюсюлманска държава ще бъде създадена до 2020 г,което се оказа факт Това е един от вариантите за развитие на човечеството, посочен от американските аналитици. Докладът бе публикуван в България в самостоятелна книга. Тя е озаглавена „Светът през 2020 година”/1/. В доклада тържеството на халифата е представено в писмо на въображаемия внук на Осама Бен Ладен до негов роднина. Ето какво пише потомъкът на бен Ладен за Запада: ”Те мислеха естествено за петрол и в това отношение бяха в ръцете ни. Докато на пазарите вилнееше несигурност, се понесоха слухове за намеренията на САЩ и НАТО да завладеят петролните полета, за да се предпазят от идването на халифа на власт”. Това не пречи на духовния водач на мюсюлманите да се появи. ”Още преди да бъде провъзгласен за халиф и наследник на Пророка,мир Нему, всички правоверни го почитаха.” Благодарение на халифа „Непрактикуващите мюсюлмани в Европа и Америка осъзнаха истинската си идентичност и вяра”пише в писмото./2/

Практиката с гастарбайтерите в Западна Европа показа, че обикновено усилията на мюсюлманската политика в продължение на десетилетия са насочени в две направления-утвърждаване на исляма и налагане на ухабизма. Основната цел е популяризиране на ислямското право–шариата и възприемането му от мюсюлманското население-било местно или емигранти. Затова в Америка  пари, с които се купува влияние се наричат шериатски финанси. Едва 20 на сто от петродоларите се инвестират в икономиката на ислямските страни. Останалите са насочени към банковата система на Западния свят. Инвестират се и в промишлени корпорации, вериги магазини, дори елитни футболни отбори. Голяма част от тях обаче попадат в ръцете на терористите –ислямисти.

  Според вицепрезидента на Центъра за политика по сигурността на САЩ Алекс Алексиев шериатските финанси, представляват значителна заплаха за САЩ и Запада. Американското разузнаване разкри банки, които директно финансират тероризма. В края на 80-те години на миналия век два трезора са оперирали с такива финанси в полза на терористични мрежи-това са Ал Такуа и Акида банк, регистрирани на Бахамските острови с привидната цел да промотират ислямските банкови сметки. Техните основатели бяха ключови членове на „Мюсюлмански братя” в Европа като Юсеф Нада, Ахмед Идрис Насредин и Галеб Хамат. Оказа се, че това са фиктивни компании перящи пари на терористи.

  Като цяло големите шариатски финансови институции осигуряват субсидии за терористични и екстремистки групировки с помощта на ислямски „благотворителни”организации и такива, чиято цел е да прикриват истинския произход на парите. Много се използваше например Международната ислямска благотворителна организация/МИБО/, която всъщност е департамент на Световната мюсюлманска лига. Ето как работи системата. Банката дарява пари на МИБО или на подобна организация,която „инвестира” в Ал Такуя или Баит ул Мал ал Ислами, които на свой ред насочват парите към терористични групировки. Има многобройни познати инстанции на шериатски банки и на техните собственици, които са ангажирани директно с терористични организации и лица. Саудитците принц Фейсал и Салех Камел, например са съвместни инвеститори с Осама бин Ладен в суданската Шамал ислямска банка. Много лица посочени за терористи притежават сметки в техните банки. Салех Камел и Ал Раджи също заемат солидно място в списъка на спонсори на „Ал Кайда”.

  Според Алекс Алексиев държавната подкрепа за ислямското банкерство е установен факт от създаването на първата шериатска банка-Банка за ислямско развитие през 1975 г. Тя продължава директно или индиректно до днес. В същност в много мюсюлмански страни ислямското банкерство е обект на всички видове преференции в сфери като данъчното облагане, по ниски изисквания за резервни фондове и др. В светска Турция привилегии получиха „ислямските финансови къщи”.

  Шериатските финанси имат своята ислямистка обосновка. Корифеите на ухабизма твърдят, че след краха на комунизма, ще бъдем свидетели на краха на капитализма. Признак за това е световната икономическа криза настъпила заради пандемията от коронавирус,както и заради войната на Русия срещу Украйна, които уронват устоите на налаганата от англосаксонският Запад глобализация.

  В сайтовете финансирани с петродолари може да се прочете следното: ”Поразителен е фактът, че сме свидетели преди всичко на човешка,а не на финансова криза. Обикновените хора са тези,които губят дома, работата и спестяванията, а заглавията в медиите са насочени към крупните компании и доларите. Първият принцип на икономическата система на Исляма се отнася до основните потребности на обществото. Първостепенен се явява проблема с разпределението, а не с производството. Ние не изпитваме недостига на ресурси и богатства, явяващи се двигател на увеличението на производството, макар тяхното неправилно разпределение да е довело  ръст на нивото на бедността, даже в най-развитите страни. Отличието на ислямската икономическа система от другите се състои в това, че у всеки човек са длъжни да бъдат удовлетворени основни потребности за храна, жилище, потребности,отнасящи се до здраве и образование. Пророкът Мохамед е казал „Сина на Адам има право на жилище, където той може да живее, на дрехи, с които да прикрие срамните си места, на къс хляб и немного вода”

  Социалните послания са едни от водещите в Иранската революция при детронирането на шах Мохамед Реза Пахлави.Те обаче са тясно преплетени с искането за религиозни свободи.А те от своя страна кореспондират с очакването на Махди в Иран.

  Шах Мохамед Риза Пахлави се опитва да потиска религиозността в страната.Преди революцията в Иран функционират 80 000 джамии с 180 000 молли/ходжи б.а./.Поведени от аятолах Хомейни,те съчетават религиозните послания с политически.Хомейни не ограничава адресатите на тези послания само до Иран.Аятолахът иска да наложи шиитския модел на развитие в целия ислямски свят.За тази цел той разработва цяла стратегия за износ на революция.Тя се следва и до днес,години след смъртта му./3/

 В качеството си на председател на ислямския съвет аятолах Рафсанджани коментира темата така:”Когато говорим за „износ” на революцията,нямаме предвид,че воденето на война срещу другите е наша вътрешна работа.Въпросът е в това,че според нас нашата революция не е национална революция,отнасяща се само до даден географски район.Нашата революция е ислямска т.е. ислямската идеология е нейна основна идейна платформа,а както знаете идеологията и мисълта не признават географски граници…”/4/

Както в началото на революцията,така и днес темата „Махди” е широко коментирана.С обещание за неговото връщане сред иранците Махмуд Ахмадинеджат печели два президенстки мандата.

  Безспорно повратна точка в мюсюлманската политика бележат атентатите от 11 септември 2001 г.насочени срещу САЩ.Първата реакция на тогавашния президент на Америка Джордж Уокър Буш е по време на среща с граждани в Сарасота:”Дами и господа това е труден момент за Америка…Два самолета се разбиха в Световния търговски център в несъмнена терористична атака срещу нашата страна.Тероризмът срещу нашия народ няма да издържи”./5/.Американският президент иска лидерът на Ал Кайда Осама бен Ладен „жив или мъртъв”.Обявява световна война на ислямския тероризъм./6/

  През 2003 г.Ал Кайда губи сигурното си убежище в Афганистан и се прехвърля в Ирак,където американските войски свалят от власт Садам Хюсеин.Джордж Буш признава,че с времето броят на поддръжниците на Осама бен Ладен в Афганистан намалява до няколкостотин,докато в Ирак нараства до хиляди.В Ирак имаше и други екстремисти:бивши баасисти,бунтовници сунити и шиитски екстремисти,,подкрепяни от Иран,пише в мемоарите си Джордж Буш/7/.

  Докато Иран прави опити да изнесе на световната сцена ислямска революция ставаме свидетели на появата на Ислямска държава  което придобива широк отзвук сред сунитската мюсюлманска общност.

  През юни 2014 г.базираната в Ирак терористична групировка наречена „Ислямска държава в Ирак и ал-Шам” по известна като ИДИЛ щурмува Ирак и Сирия.На практика войната в Ирак не приключи със свалянето на Садам Хюсеин.Колони терористи под черни знамена завземат обширни части от Източна Сирия през 2012 г.,както от Северен и Западен Ирак през 2014 г.Международната общност наблюдава с ужас,как ИДИЛ завладява градове,петролни полета ,американска валута в банките.След покоряването на градовете Мосул ,Тикрит,Кайм,Фалуджа,Рамади следват изстъпления-масови обезглавявания,разпъване на кръст,изнасилвания и екзекуции.Ежедневие стават изкормването,убийство с камъни ,дори изгаряне на живи пилоти./8/

 Джихадът в Свещената война за вярата се превръща в култ.Той е обявен за шести стълб на исляма./9/

  Терористите престъпват Корана и основополагащата сура”И се сражавайте по пътя на Аллах с онези,които се сражават с вас,и не престъпвайте!Аллах не обича престъпващите.”/Коран;2:190/.

  Експертът Стивън Хасан уподобява вербуването на членска маса на ИДИЛ със сектата „Народния храм” при която 1000 последователи извършват масово самоубийство в комуната Джоунстаун./10/

  Изследователката на международния тероризъм Джесика Стърн предлага друга гледна точка.Тя твърди че в условията на Свещена война управляващите терористична организация действат както при ръководенето на фирма или неправителствена организация.Днешният международен терористичен лидер е предприемач,който съединява мисия,пари и пазарен дял.Той наема квалифицирани и неквалифицирани работници и не рядко плаща конкурентни възнаграждения.Парите са по-важни за централизираните и йерархични организации./11/

   Последните две десетилетия са от изключителна важност за витрината на демокрацията в ислямския свят-Република Турция.Управлението на президента Реджеп Таип Ердоган предизвика много въпроси,доколко моделът на западната демокрация е приложим в една държава,където населението изповядва исляма.Анализаторите винаги припомнят началото на политическия му възход,белязан от рецитирането на националистическо стихотворение като кмет на Истанбул:”Джамиите са нашите казарми,куполите им са нашите каски,минаретата са нашите байонети,вярващите са нашите войници”/12/.Ердоган умело се възползва от опита на своите предшественици,архитекти на ислямистки партии.Той споделя напълно тяхното верою”Другите партии имат членове,а ние имаме вярващи”/13/.Той възпламенява истинска битка за гласовете на вярващите,довела го до открита война с неговият дългогодишен приятел Фетхуллах Гюлен.Неуспешния опит за преврат през 2016 г.води до сериозни репресии,които помрачават демократичния образ на турската държава.За няколко месеца са отстранени или уволнение 140 000 държавни служители,разжалвани са 16 000 военни и полицаи,прочистени са 6300 преподаватели,изгонени са 2 500 журналисти./14/

 Опонентите на Ердоган  в малкото останали независими медии го обвиняват,че иска да възроди халифата,като цивилизационен избор на Турция.Нещо повече-той превръща Истанбул в мегаполис-средище на ислямския свят.

  Битката за гласа на медиите се превръща във водеща в мюсюлманската политика.Основната теза на апологетите на мюсюлманската политика е:”Ако проследим първите битки на исляма ще видим,че всички без изключение са или за самозащита,или за възвръщане на отнето право”/15/.

  Обявената от САЩ война срещу тероризма е остро критикувана:”Ответният,спонтанен и необмислен отговор на „най-великата демокрация”бе пример за реакция,каквато може да се очаква от хора с престъпен манталитет”.Констатацията е ,че маската на благоприличието на САЩ пада/16/.

  Американският отговор звучи,чрез словото на Фетхуллах Гюлен:”…терорът категорично не може да се използва като средство за постигане на нито една ислямска цел”/17/

Георги Кулов председател на УС на сдружение "Балкански форум за мир Кърджали"

Цитирана литература:

 1.Светът през 2020.,С.,2007

 2.Светът през 2020,с.,173-178

 3.Мизов Николай,Ислямо-американския сблъсък.,С.,2004,с.,135-136

  4.Мизов Николай, Цит.съч.,с.,137

  5.Буш Джордж,Важни решения.,С.,2012,с.,128-129

  6.Буш Джордж.,Цит.съч.,с.,139

  7.Пак там.,с.,343

  8.Нанс Малкълм,ИДИЛ,кои са те,как се сражават,в какво вярват.,С.,2016,с.18

  9.Малкълм Нанс,Цит.съч.,с.,221

 10.Пак там.,с.,223

  11.Стър Джесика,Терор в името на бога.,С.,2009,с.,205

  12.Олбрайт Мадлин,Фашизъм,предупреждение.,С.,2018,с.,158

  13.Олбрайт Мадлин,Цит.съч.,с.,162

  14.Пак там.,с.,172

  15.Алам,М.Камал,Манипулация или истина.,С.,2001,с.,121

  16.Алам Мохамед Камал.,Държавният тероризъм или наглото лице на Америка.,С.,2002,с.,7

 17.Гюлен,Фетхуллах М.,Любов и толерантност.,С.,2008.,с.,209

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини