Генджев уволнява мюфтии заради далавери с имоти

Новият стар началник на мюфтиите Недим Генджев

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев, когото Върховния касационен съд определи като единствен лигитимен водач на мюсюлманите в България, се закани да уволни мюфтиите на Кърджали Бейхан Мехмед и на Крумовград Хаджи Насуф Насуф. Причината е, че те са назначени от досегашния главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ. Според Генджев духовниците са затънали в далавери с вакъфските имоти. Няма отчетност за приходите през последните десет години, категоричен бе пред „Кърджали бг вести” Недим Генджев.

Той каза още, че се връща на бял кон в мюфтийството.

Ще припомним, че Недим Генджев бе назначен за главен мюфтия по времето на комунистическия режим. През 1990 г. ДПС поиска отстраняването му. Тогава народните представители Ремзи Осман и Хюсеин Карамолла писаха писма до различни иституци. След като СДС дойде на власт, отново бе поискана главата му. Премиерът Филип Димитров се разпореди и шефът на Дирекцията по вероизповеданията Методи Спасов го отстрани.

Оттогава Генджев води дълги и изтощителни съдебни битки. Жалвал се е и в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

ДПС традиционно се бърка в живота на мюсюлманското вероизповедание. То дирижира отчетно-изборните конференции, които определят ръководството, твърди Генджев. Дава за пример анулираната от съда мюсюлманска конференция,проведена през 2008 г. На нея от 1000 делегати 82 са били селски кметове и 160 общински съветници, избрани с листата на ДПС. Представили се за членове и председатели на джамийски настоятелства.

Не съм против ДПС като партия, а само срещу някои бивши ченгета, които се месят в делата на вероизповеданието, каза още Недим Генджев.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини