Директорът на турския театър в Кърджали на съд за финансови злоупотреби

Бившият директор на турския театър в Кърджали Орхан Таир е ощетил с близо 9 000 лева бюджета му и ще трябва да възстанови сумата след решението на Окръжния съд в града, предаде кореспондентът на БГНЕС. Злоупотребата е констатирана от ревизия на държавната финансова инспекция, а решението може да бъде обжалвано пред ВКС. Таир трябва да върне на театъра 8 820 лева заради това, че с бюджетни средства е плащал наемите на своето жилище, без да е имал разрешението на Министерството на културата за това.

Ревизията е извършена през 2011 г. и е приключила със съставянето на акт за начет срещу тогавашния директор на театъра Орхан Таир. Той е отговорен за причинени на бюджета на културния институт вреди в резултат от това, че без правно основание е сключил от името на театъра договор за наем на жилище, което ползвал за лични нужди. Таир плащал с държавни пари квартирата си 15 юли 2003 г. до 25 септември 2009 г. Освен сумата от 8 820 лева, той дължи и 4 192.19 лв. лихви.

Държавният музикално-драматичен театър „Кадрие Лятифова” в Кържали бе създаден с постановление 124 на МС от 6 юни 2003 г. като юридическо лице на бюджетна издръжка, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на културата. Театърът се финансира със средства от бюджета на Министерство на културата и други средства, а директорът управлява репертоарната политика и финансите. По-късно с ново постановление от 28 юли 2010 г. турският театър става част от Драматичния театър „Димитър Димов”. При сливането дейността, имуществото, архивът, правата и задълженията на първия са преминали към втория като културен институт.

Орхан Таир е назначен за директор на турския театър на  1 юли 2003 г. и изпълняваше длъжността до 25 септември 2009 г. Бившият министър на културата Вежди Рашидов закри самостоятелния театър, носещ името на майка му Кадрие Лятифова и наложи сливането на двата театъра. Финансовите инспектори са извършили проверка на банковите и касови документи за периода от 15 март 2003 г. до 31 юли 2010 г. Установено е, че за настаняване на гостуващи артисти и служители община Кърджали е предоставила под наем два собствени апартамента. За времето на действие на договорите за наем /за 75 месеца/ от бюджета на театъра са били изплатени наеми общо 15 510 лв. В трудовия договор на Орхан Таир, в споразумението и допълнителното споразумение с министъра на културата обаче никъде не е предвидено плащане за квартирата му с бюджетни средства. От установените неправомерни харчове инспекторът е приспаднал 6 490 лева за периода от юли 2003 г. до юни 2006 г. като погасени по давност. Заключението му обаче е категорично – Таир дължи сумата от 8 820 лв. и носи пълна имуществена отговорност за нея, плюс лихвите от над 4 000 лева. Бившият театрален шеф е обвинен в противоправно и умишлено ощетяване на бюджета на институцията.

Когато през юли т.г. актът за начет е бил заведен в деловодството на Драматичния театър, Орхан Таир възразил остро. Той опитал да се оправдае, че е сключил договора за жилището като директор на театъра, а не в качеството си на физическо лице и че квартирата е ползвана не за лични нужди, а за нуждите на театъра. Възраженията му не били приети и в заключението си инспекторът се позовал на обстоятелството, че наетият имот бил жилищен и ползван лично от Таир, както и че за настаняване на гостуващи артисти и служители на турския театър са били предоставени под наем други два апартамента.

В началото на този творчески сезон новият директор на Драматичния Димо Димов разкри, че се натъкнал на огромни безобразия, завещани от Орхан Таир. Шефът на турския театър опоскал бюджета, като плащал заплата на съпругата си Лариса в размер на 3 000 лева, а невръстният му син получавал завидни хонорари за участия в представления, за които обаче няма документни доказателства. На тази хранилка били наредени и други приближени на Таир. В момента творческият състав на театъра получава минималната работна заплата, а Димо Димов съкрати дори заместниците си заради необходимостта от икономии. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини