И днес ГЕРБ и ДПС се замеряха със списъци на политически уволнения

И днес ДПС и ГЕРБ продължиха да се обвиняват взаимно в политическа чистка. Зам.-председателят на групата на ДПС Станислав Атанасов обяви в декларация от парламентарната трибуна, че партията му продължава да пише "живия летопис на политическата репресия".

В средата на декември ДПС обяви писането на летопис на политическата репресия и обеща всяка сряда да изчита от парламентарната трибуна имената на уволнените, които ще публикува и в блог, така че гражданите и европейските партньори да имат представа за размера на чистката. Миналата седмица започна изчитането на имената на български турци, които по думите му са с висше образование и отговарят на изискванията, но са освободени и на тяхно място са назначени кадри на ГЕРБ.

В продължение на десет минути и днес Атанасов продължи списъка, които по думите му са с висше образование и са професионалисти, но за техните уволнения напират две ксенофобски партии - Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Той настоя всеки, който говори на парламентарната трибуна, да каже какво образование има и от кой университет дипломата.

Даниела Савеклиева от ГЕРБ, избрана за депутат от Благоевград, отговори на обвиненията на ДПС със списък за уволненията в нейната област при управлението на БСП, ДПС и "Атака". Чухме един списък на хора с висше образование, но незнайно на какви длъжности назначавани, посочи тя. По думите й за първите 3-4 месеца на кабинета "Орешарски" са уволнени 129 служители на различни длъжност. Уволнени са по политически причини, защото са членове и симпатизанти на ГЕРБ, на тяхно място са назначавани близки до ДПС и БСП, без ценз и нужния професионален опит, посочи Савеклиева.

От тях половината са на ДПС, като повечето са назначавани в регионални служби под шапката Министерството на земеделието и храните, каза Савеклиева. И тя се закани след всеки списък на ДПС от ГЕРБ де предоставят справка за кадровите назначения по времето на кабинета "Орешарски".

Славчо Атанасов от Патриотичния фронт пък призова да се спре с това изчитане на списъци всяка сряда. Добави, че истината е, че всеки, който е на власт, назначава свои хора. И отбеляза, че едно от обещанията на сегашната власт е да няма подобни назначения, а да се избират професионалисти и специалисти.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини