Отец Паисий и Мартин Лутер – извън рамките

„Единство на многообразието!“ или как ботевци мислят през призмата на националната гордост от честването на Деня на будителите – първи ноември и отбелязването на Реформацията – тридесет и първи октомври.

С открит интердисциплинарен урок, посветен на Паисий Хилендарски и Мартин Лутер - личности, променящи нагласи и мислене и създаващи епохи, възпитаниците на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали демонстрираха задълбоченост на знанията от различни предметни области и креативно мислене при представянето на живота и делото им.Инициативата се посвещава на ежегодното честване на Деня на народните будители –първи ноември и Деня на Реформацията – тридесет и първи октомври. На урока присъстваха експерти от РУО – Кърджали, ръководството на Гимназията, учители по български език и литература, по история и цивилизации и ученици.

Идеята  за педагогическия експеримент е на учителя по немски език Мила Георгиева. Тя срещна подкрепата на учителите по история и цивилизации Павлина Чавдарова и Диана Георгиева и Надежда Карагьозова –учител по български език и литература. Екипът, постави учениците от десети и дванадесети клас като субекти в учебния процес, насочвайки вниманието им към анализ на информация от различни източници и предметни области. Технологиите подпомогнаха работата учениците по поставените познавателни задачи и така  докосването до историята, литературата, изобразителното изкуство и музиката наредиха сложните словесни пъзели, разкриващи образите на будителя  Отец Паисий и реформатора Мартин Лутер.

Работните групи в двата отбора „Паисий“ и  „Лутер“ бяха координирани от медиатор, изискващ от съучениците си спазване на регламента за бързина, изчерпателност и атрактивност при представянето на информацията. Урокът се състоя в три кръга, а работни групи от двата отбора търсиха отговори на въпросите как и дали семейната среда подпомага формирането на лидери, как особеностите на епохата предначертават пътя, формират мисията и делото на водачите, как водачите присъстват в литературата, изобразителното изкуство и в паметта на хората. Трети кръг предизвика най-силни емоции. Прочетоха се стихове от одата „Паисий“ на Иван Вазов и творбите на Евтим Евтимов, и Асен Босев,посветени намонаха от Света гора, представиха се посланията закодирани в тестовете на поетите. От отбор „Лутер“ прочетоха на немски език част от тезисите и коментираха посланията, типични за Реформаторите.Учениците описаха интересни картини, на които художниците въплъщават виждането си за водача  и сами рисуваха, за да потърсят различни техники за изпращане на послания. За проверка на наученото беше подготвена игра „Кахут“, а времето за работа беше подходящо озвучено с църковни песнопения и музика от епохата на Реформацията от учителя по музика Ангел Чавдаров

Идеята да се честват двете бележити дати по нетрадиционен начин се превърна в празник на познанието, културата, словото и изкуството. На финала имаше много приятни изненади, които доказват тезата, че когато учители и ученици формират екип, търсят творчески предизвикателства, мотивират се за работаи излизат извън рамките, то тогава успехът не закъснява. Младежите от двата отбора подариха на гимназията репродукции на икона на Св. Паисий Хилендарски и стилизиран портрет на Мартин Лутер.

Надежда Карагьозова връчи директора на Гимназията луксозно фототипно издание на „История славянобългарска“ на Свети Паисий Хилендарски специален подарък от Зографския манастир на Атонската света обител, а Мила Георгиева подари Постер с постулатите на реформатора Мартин Лутер на немски език. Урокът приключи с още две изненади. Диана Георгиева обяви постиженията на младите историци от Националния конкурс „По стъпките на Таньо войвода“, а Павлина Чавдарова и директора на гимназията Даниела Павлова връчиха наградите от Международния конкурс „Велики Преслав“.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини