Изключителен успех за Гимназията в Международния културен форум "Велики Преслав - история на цял един народ"

Добрите новини за най-старото училище в Източните Родопи – Езикова гимназия „Христо Ботев”, идват в навечерието на 24 май – празник, какъвто  другите народи по света нямат. Първите три места в категория „Есе“, първото място в категориите „Стихотворение“, „Живопис“, „Графика“ и „Приложно-декоративни творби“ , второто място в категориите „Графика“ и „Приложно-декоративни творби“, както и третото място в категории „Стихотворение“ и „Дигитална илюстрация“ бяха спечелени от учениците на г-жа Павлина Чавдарова, учител по История и цивилизации в Гимназията. От общо 8 категории учениците на Езиковата гимназия се нареждат в челната тройка в 6 от категориите с 11 призови места, а 10 ученици получават и специални награди.

       Отговорността на младите ботевци и упоритият труд в подготовката им за Международния форум са още едно доказателство, че случаен успех няма! Повече от 40 ученици от 9. клас и ученици от профил "Български език и литература и История и цивилизации" в 11, 12 клас месеци наред се подготвят за участието си  в Международния културен форум, посветен на "Златния век" на българската история и култура.             Културният форум е насочен към ученици от  училищата в България,   Европа и света за насърчаване на  интереса им към българската история и култура, и съхраняване на родовата памет.

В категория "Есе" класирани са:

1 място - Теодора Момчилова, 11 клас,

2 място - Антония Босева, 9 клас,

3 място - Мия Хаджиева и Мария-Анна Димитрова, 9 клас

Специална награда получават:

Иванина Сюлюкчиева и Николай Костов от 9 клас, Йоана Иванова, Мария Дерменджиева, Виктория Ташева, Мария Атанасова, Василия Маргаритова от 11 клас и Елис Кезим от 12 клас.

В категория "Стихотворение":

          3 място - Теодора Ангелова,  9 клас

В категория "Живопис":

          1 място - Радостина Дачева, 11 клас

В категория "Графика":

          1 място - Бурчин Сали, 9 клас

          2 място - Берке Гюлейман, 9 клас

Специална награда получава:

         Иванина Сюлюкчиева, 9 клас

В категория "Приложно-декоративни творби"

          1 място - Каан Хабилов, 9 клас

          2 място - Теодора Момчилова, 11 клас, профил "Български език и литература и История и цивилизации"

Специална награда получава:

          Таня Сивкова, 9 клас

В категория "Дигитална илюстрация"

           3 място - Дамла Салиф,  9 клас

          Явлението „Златен век” илюстрира мястото  на Симеоновата столица – Велики Преслав като водещ център на българската писменост, изкуството и художествените занаяти в Европейския Югоизток през IХ-Х век. Когато Симеон „прие българското царство … и великия град Преслав“, които „гради и създаде в 28 години“ едва ли е предполагал какво огромно въздействие ще окаже този период за националното ни развитие. Именно голямото културно богатство от Златния век въодушеви девойките и младежите от Гимназията да популяризират това наследство. А подготовката за следващото издание на Форума започва още отсега.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.      

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини