Нова констиуцията на ЦАР с "президент до живот", според почти единодушен референдум

Проект за нова конституция беше одобрен с убедително мнозинство на референдум в Централноафриканската република. Резултатът от референдума подготвя почвата за нов мандат на президента Фостен-Арканж Туадера, когото опозицията обвинява, че иска да остане "президент до живот".

Вчера (понеделник, 7 август) Националната избирателната комисия на ЦАР обяви, че на референдума, произведен на 30 юли, 95,27% от гласоподавателите са подкрепили приемането на нова конституция, в която да бъде премахнато ограничението за броя на президентските мандати. Комисията съобщи също, че активността на референдума е била 61,10 процента.

Референдумът беше бойкотиран от основните опозиционни партии, от организациите на гражданското общество и от въоръжени бунтовнически групировки.

За да станат резултатите от референдума окончателни, те трябва да бъдат потвърдени от Конституционния съд на ЦАР – това се очаква да стане на 27 август.

Туадера бе избран за президент за първи път през 2020 г., а през 2020 г. бе преизбран на избори, чието произвеждане беше затруднено от въоръжените бунтовнически групировки, а бяха и белязани от обвинения в измама.

С новата конституция не само ще бъде премахнато ограничението за броя на президентските мандати, но и президентският мандат ще бъде удължен от пет на седем години, което на практика означава, че за 66-годишния Туадера се появява възможността на изборите през 2025 г. да бъде избран за държавен глава за трети път, и то за мандат от седем години. С други думи, при това положение той би управлявал ЦАР, която има население от 5,4 милиона души, поне до 2032 г.

Централноафриканската опозиция дори не изчака резултатите от референдума, за да обвини Туадера, че иска да стане доживотен президент на една от най-бедните страни в света, като се възползва от протекцията на наемниците от руската частна военна компания "Вагнер", разположени в ЦАР от 2018 г.

"Това е водевил, комедия (...) Всички видяхме, че хората не отидоха да гласуват и че този референдум не отразява волята на народа" на ЦАР, заяви пред Франс прес Крепан Мболи-Гумба, координатор на Републиканския блок за защита на Конституцията.

Предисторията на конституционната промяна

На 22 септември миналата година Туадера понесе юридическо поражение, тъй като Конституционният съд отмени декрет, с който се предвиждаше създаването на комисия за изготвяне на нова конституция. Съдът аргументира решението си с обстоятелството, че Сенатът (горната камара на парламента на ЦАР), предвиден с действащата конституция, така и не е създаден.

През януари тази година властта отстрани от длъжност председателката на Конституционния съд Даниел Дарлан, основна инициаторка на отмяната на декрета. Освен това управляващите започнаха активно да провеждат демонстрации срещу Конституционния съд и в подкрепа на произвеждането на референдум за нова конституция.

Представители на централноафриканското правителство са подложили на заплахи и тормоз противници на референдума, сигнализира неправителствената организация "Хюман райтс уоч". Била е забранена и демонстрация на опозицията в столицата Банги. "Хюман райтс уоч" съобщава още, че служители на руското посолство в ЦАР са посетили бившата председателка на Конституционния съд, за да поискат от нея съвети как да бъде променена конституцията.   

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини