Борисов, Петков, Пеевски и Мирчев изпратиха сигнал до главния прокурор заради Руската църква

Сигнал до изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността на храма "Св. Николай Мирликийски" са подали депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев. Това съобщава сайтът на Народното събрание, чиято практика по принцип е да не известява за действия на депутати извън ръководството му.

В сигнала (целият текст е в прикачения файл), отчитайки важността на проблема и предвид възникнало съмнение дали не е извършено престъпление (документно или друго), свързано с легитимацията на посолството на Руската федерация в България като собственик на храма, депутатите искат прокуратурата да извърши проверка. Нейната цел е "след установяване на всички релевантни факти и издирване на необходимите документи, да бъде установено по безспорен начин в чия собственост се намират понастоящем имотите (земя и сграда) на храм "Свети Николай Мириклийски".

На 21 септември българските власти решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква (РПЦ) в София архимандрит Васиан (Змеев). След това храмът беше затворен. Последва протест на граждани, а патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма. Пресслужбата на кабинета пък съобщи, че държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията.

В парламента един от лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов посочи, че прокуратурата би трябвало да извърши проверка за това каква дейност са развивали свещениците. "Ако има шпионска мрежа, ДАНС да каже кои са били вербувани и да ги арестуват", каза Атанасов.

Вчера БТА съобщи, че в Агенцията по вписванията има нотариален акт за собствеността на храма. Имотът е придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на посолството на Руската федерация, съобщават от агенцията.

В тази връзка Атанасов добави, че протестиралите пред църквата, които готвят ново мероприятие и по думите му са от "Възраждане", трябва да се пренесат пред посолството на Русия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини