На 19 ноември отбелязваме деня на Сухопътните войски

На 19 ноември 1885 година е Победата над агресор и повратен момент в изграждането на Сухопътните войски.

На тази дата, в хода на Сръбско –Българската нарочена  война на Българските капитани, Българският войн е показал пред света, че в защита на своето Отечество е готов и е извършил чудеса от храброст. В тридневни боеве на Сливнишката отбранителна позиция разгромява елитните части на военна групировка след решителен марш – маньовър.

Сухопътните войски на Република България са най –многочисления състав на въоръжените сили на Българската Армия.

Тяхната предистория като официално воинско формирование датира от 1877 година.В град Кишинев се основава Българското опълчение за участие в Освободителната война.Дислоцирано в Родината се трансформира в Българска Земска Войска. На 08.юли 1878 година, в съответствие с решенията на Берлинския договор, в княжество България се формира Българската войска, а в Източна Румелия – Източнорумейска милиция.

Армията ни е изцяло сухопътна до август 1879 година когато се поставят основите на Военния флот.Възприет е принципа на европейските държави и сухопътните войски се развиват на основата на всеобщата военна служба.

На 06 септември 1885 година, частите на Източнорумейската милиция застават на страната на народа въстанал за Съединението на България.

Усъвършенствайки се в количествено и качествено отношение се възприема армейско дивизионно-полковата структура.Създават се и се развиват родови войски.

Личният състав на Сухопътните войски носи ореола на неувяхваща бойна слава във войните за национално обединение /1912 – 1913 година/; Междусъюзническата  война /1913 година/; Първата световна война /1915-1918 година/.

Сухопътните ни войски поемат цялата тежест  и заслуги за героизма при Лозенград – Бунархисар;щурма и превземането на Одрин; превземането на Тутракан; боевете за освобождението на Македония и Добруджа; Дойранската епопея други.

Изправена срещу обединените 22 нации в Антантата,Българската армия води тежки битки при Дойранското езеро,Завоя на Черна, Червена стена,Каймакчалан, Кемали, Добро поле където за пореден път нашите полкове проявяват чудеса от храброст.

През Втората световна война, сухопътните ни войски участват в последния етап.Провеждат пет настъпателни операции: Нишка, Куманово-Странска, Брегалнишко-СтрумскаКосовска и Мурска.Провеждат и една отбранителна операция –Дравската.

Нашата Армия се доказва като непреодолим гарант за териториална цялост и независимост на Отечеството ни, за справедливост и в защита на мира за други нации и народи.

През 1994 година, страната ни се включва в инициативата Партньорство за мир.

През 1995 година, с реформа се налага принципа за изграждане на професионална армия.

Нашите Сухопътни войски участват в операции по поддържане на мира в Камбоджа, Босна, Херцеговина, Афганистан и Ирак.

След 14-годишна дейност на 29 март 2004 година, Република България става пълноправен член на Северноатлантическия алианс.

Асоциацията на Сухопътните войски даде пример за единство и на запасното войнство. Работи се активно за подкрепа на Сухопътните войски, българския военен бизнес, военноисторическото наследство, военно патриотичното възпитание на децата и защита на правата им, защита правата на запасните и резервистите,издават се книги за историята на Сухопътните войски.

Учредител и член е на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната с договори за съвместна дейност с над 12 други организации и институции, включително с Командването на Сухопътните войски.

Към настоящия момент, тревога буди забавянето на проекта за придобиването на нови бойни и спомагателни мешини, техника и осигуряване с което се изостава от тези позиции при ВВС и ВМС. Малък е и откликът на местните власти по инициативата да се назоват населени места, улици и обекти на заслужилите ни героични с подвизи командири, воини, полкове, дивизии, подразделения.

СЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ!!!

ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА И ЖЕРТВИТЕ ИМ!!!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!

Майор о.з.Златко Милков Колачев – Секретар на Областната и Общинска организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва гр.Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини