Днес отбелязваме годишнина от победоносната битка при Ахелой

На 23 август се навършват 1105 години от победата при Ахелой, извоювана от цар Симеон I-ви в една от най-големите средновековни битки срещу Византия при река Ахелой. Византийците са имали числен превес.Пълководецът от Константинопол  Фока, явно не е оценил, че от 150 години Българската войска не е губила сражение.Войниците на Симеон били с високо самочувствие, тъй като не са губили сражение.Българският владетел ръководел битката лично.

Кръвопролитието било невиждано.Вражеските сили са разбити при близкото до Константинопол село Катасерити, но цар Симеон I-ви не щурмува Византийската столица, а се отправя на военен поход срещу сърбите.Княз Петър нарушил съюзният договор с България и заради предателство бил свален от власт.Следващите князе вървят по същия път и през 924 година цар Симеон I-ви присъединява Сърбия към Българската държава.Този владетел разширил границите на три морета – Черно, Бяло и Адриатическо.

Симеон I-ви с търпение дочаква епископският събор да реши Българската църква да бъде самостоятелна и да избере патриарх, които да го провъзгласи  за цар и самодържавец на всички българи. След като това се случва Симеон е титулуван,  без да влиза в Константинопол за  василевс  на българи и ромеи.

За постиженията в областта на изкуството при цар Симеон I –ви  са сумирани в общото наименование   - Златен век   - с най –високи резултати във Велики Преслав.

                     

                      О.з. майор Златко Колачев

                      Секретар на Областния и Общински съвет на СОСЗР - Кърджали     

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини