Запасните офицери:Бъдещото редовно правителство трябва да преразгледа системата за национална сигурност

СТАНОВИЩЕ

НА ОБЛАСТНОТО РЪКОВОДСТВО НА СОСЗР –КЪРДЖАЛИ

Уважаеми господа,

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/, чиято история е на повече от 110 години е национална, непартийна и военно – родолюбива организация.Неговите основни ангажименти са свързани с приноса му за укрепване на националната сигурност, социалната защита на запасните и резервистите и патриотичната и родолюбива дейност сред населението.

В съюза членуват запасни и резервисти от Министерството на отбраната  Българската армия, бившите Строителни и Транспортни войски, МВР и специалните служби.

СОСЗР е член на Междусъюзническата конференция на офицерите от резерва към НАТО – СИОР. През 2014г. в продължение на две години поехме президентството на тази организация, в която членуват над 1,3 милиона резервисти от страните членки и партньори на Алианса.Тя решава редица въпроси свързани с използването на националните резерви на Въоръжените сили, включително и за участие в мисии и операции в различни горещи точки на света.

През тази и през следващите години ще ни бъде необходима силна подкрепа от държавата, за да се справим успешно с тази отговорна задача.Изключителна голяма е ролята на Министерството на отбраната.Всички министри на държавата, които са били президенти на СИОР са пряко ангажирани към тази кауза.Така  би трябвало да бъде и с българския министър на отбраната.

Като коректив на политиката на държавните институции, изразяваме нашата позиция по актуалните и жизнени проблеми самостоятелно или заедно с останалите военно-патриотични съюзи и сдружения вече близо две години чрез Обществен съвет по въпросите на отбраната.Това направихме и заради общата криза, след като правителството на Бойко Борисов си подаде оставката.Ние застанахме на позицията за стриктно спазване на конституцията от президента и за съхраняване на гражданския мир.Това не противоречи на участието на нашите членове в гражданските протести, като засегнати членове на обществото.Запасните и резервистите също страдат от ниските доходи и високите цени на стоките и услугите у нас – енергийни, здравни и др.

Областното ръководство на СОСЗР – Кърджали изразява увереност, че нашите членове ще подкрепят в предстоящите парламентарни избори онези  политически сили, които защитаван националните интереси, работят за укрепването на националната сигурност, отбраната  и Въоръжените сили правят необходимото за издигане престижа на военната професия и за подобряване социалното  състояние както на военнослужещите, така и на запасните и резервистите. Демографска политика,Справедлива данъчна система, Реформа в администрацията.

Наложителна е промяната на някои закони, които са пряко свързани с дейността на нашите организации.Текстът в Закона за отбраната и Въоръжените сили, който регламентира подпомагането на военно-патриотичните съюзи от страна на министъра на отбраната, има пожелателен характер.Законът за държавната собственост не позволява структурите на съюза да ползват имоти на Министерството на отбраната.СОСЗР е разполагал с имоти в София и страната които са отнети след 1944г. и до днес не са върнати.

Ние очакваме от новото правителство, сформирано в резултат на парламентарните избори, да проведе в най-кратък срок Стратегически преглед на системата на националната сигурност и на тази основа да се подобрят отбранителната стратегия, Законът за отбраната и Въоръжените сили, Законът на резерва на Въоръжените сили.

Консолидирането на запасното войнство, което днес е разделено на повече от 40 организации и по този начин се манипулира лесно от политическите и друг сили.Наличието на закон ще уреди взаимоотношенията с  централната и местна власт, което ще бъде от взаимна полза, включително борбата с  бедствията и аварите.СОСЗР има готовност и потенциал да се включи в разработването на такъв закон.

Очакваме от новото Народно събрание много по-голяма ангажираност към изграждането, възстановяването и поддържането на военните паметници в страната.Надяваме се занапред държавата да има значително по-големи ангажименти при отбелязването на важни исторически годишнини, което ще работи не за друго, а за националното ни самочувствие.Горчив опит в това отношение имаме при честването на 110-годишнината от Балканската война – 1912-1913г.

Смятаме, че на основата на тези и други въпроси, бихме могли да си сътрудничим, както на централно, така и на местно ниво в условията на предизборната кампания и в годините след това.

Отдавна е време, да се отърсим от постоянните ежби и всякакви други нецивилизовани действия и то не само сега преди избори, а изобщо, защото те рушат страната ни и докарват само непредвидими негативни последствия.Крайно време е да прозрем, че сме длъжни да поставим националните интереси над тясно партийния келепир.

Само тогава в парламента ще застанат не случайни „месии”, а хора способни да ни поведат към възстановяването, укрепване и издигане на държавата от дъното, където се намираме в Европейския съюз.

20.09.2022г.                                Златко Колачев – секретар на

гр.Кърджали                       Областния и Общински съвет на СОСЗР                                                                            

                                             Кърджали                 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини