Българските военни и Българските опълченци също са народни будители

Тази година отбелязваме един век, 100-годишнината от първото отбелязване на деня на народните будители и 300/ триста/ години от рождението на предвестителя на Българското възраждане  - Паисий Хилендарски.

            Определян като празничен ден преди 100 години министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение в Министерски съвет за утвърждаване датата 1 ноември за ден на Българските народни будители.

            След 1947 година честването е прекратено.

            През 1992 година с решение на 36 –то Народно Събрание възвръщат блясъка на този празник.

            Първия будител на всеки е неговият родител.

            Добрия родител е този, които учи делото си от най-ранна възраст, че има неща, които може и неща които неможе.

            Някога семейството е живяло задружно, ангажирани са били в обща дейност и постоянно са общували. А сега всички са в къщи, но всеки е забил поглед в своя телефон или таблет и общува с някой извън семейството. Вакумът в семейното общуване води до катастрофата в която живеем.

            Учителя е следващият будител, той трябва да има голяма обща култура, трябва да бъде артист, човек на изкуството – хубавото е, че има такива учители, лошото е, че са малко. Това е трагедията.

            На този ден сме длъжни да си припомним нашият национален дух като с достойнство назовем будители и българските военни. Защото те с чест, гордост и безсмъртно войнство защитаваха родината си – Майка България. Да се преклоним пред подвига им!

            Мнозина са били готови да запалят пожар в поробената родина, но няма да изгори. Те са знаели добре, че много от тях ще загинат в този пожар.

            И тези които са останали живи в Априлските събития, в Ботевата и други чети, се записали за опълченци в Руско – Турската Война 1877 – 78 г. Те участваха в кървавите битки край Стара Загора, на Шипка и при Шейново, и достойно защитаваха дадената клетва пред поробената родина. На върховете на техните щикове бе извоювана свободата на България, така, че Българските опълченци също са народни будители, те са живата и вечната връзка между миналото, настоящото и бъдещето, те са и безсмъртната гаранция, че нашия народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее, както казва преди 100 години Стоян Омарчевски  министър на народното просвещение за първото официално честване на „Деня на народните Будители 1923 г.“

            „Нека в деня на будителите да събудим самите себе си“

                                               О.З. Майор: Златко Колачев

                                               Секретар на Областната и Общинска Организации

                                               На СОСЗР – Кърджали 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Историк
    0 0
    09:28, 30 окт 2022
    РТурция е от 1923г.,до тогава има Османска феодална власт, империя. Руско-османска война е 1 877-1878 г.,не руско - турска!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини