Вълчо Милчев,номиниран за почетен гражданин на Кърджали

Известният математик Вълчо Милчев е номиниран за званието Почетен гражданин на Кърджали.Кандидатурата му е одобрена от комисията към Общинския съвет.Званието ще му бъде присъдено на тържествената сесия на Деня на Кърджали.

Вълчо Иванов Милчев е роден  през 1950 г. в Крумовград, където е завършил средното си образование.

Магистър е по специалността „Математика, производствен профил“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специализация „Теория на вероятностите и математическа статистика”. Втората му диплома е за учител по математика от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

От 1973 г. до 1977 г. е учител по математика в СУ „Васил Левски” в Крумовград. С първите си два випуска започва разработка на научно-изследователски проекти, класирани тогава на трето място в страната.

След учителството в крумовградската гимназия 10 г. работи в обществената сфера. После съдбата го отнася в журналистиката, на която посвещава 19 г. от професионалния си път. Дългогодишен кореспондент е на вестниците „Континент” и „Стандарт”, издател на регионален седмичник в Кърджали.

От 2005 г. до 2019 г., е учител по математика в СУ „Петко Рачов Славейков” и още в началото въвежда учениците си в полето на изследователската дейност.Изявите на Школата по математика, която ръководи близо 15 години, са в 11 държави по света. Впечатляващи са международните постижения на учениците му в Абу Даби, Австрия, Гърция, Кипър, Китай, Румъния, Русия, Северна Македония: златен медал,бронзов медал, първо, второ и трето място.8 от учениците му са носители на стипендия „Кърджали“ за значими постижения в областта на математиката.

47 са общо публикациите на Вълчо Милчев и неговите ученици в математически списания в България, САЩ, Канада, Русия и Испания.Съвместната им разработка с Цветелина Карамфилова „Домино покрития на граф – нови зависимости“, е публикувана в световната математическа енциклопедия NeilSloane'sOnlineEncyclopedia of IntegerSequences през 2017 г.

Вълчо Милчев е автор на 5 книги в областта на математиката: първата е Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред, 2013; Салфетките на Питагор (Съвместни публикации с ученици), 2016; Математически миниатюри за Фибоначи, Микел, домино, граф, чевиани, 2019; Генериращи функции и покрития на лентови решетки, 2020; „Линейно-рекурентни редици“, 2022.

Опитът и постиженията, натрупани в Школата по математика, се превръщат също в книга със заглавие „Младите питагоровци в училище „Славейков“ – да ги открием и шлифоваме“.

Вълчо Милчев е награждаван многократно за постиженията си в областта на математиката. През 2010 г., по време на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България, получава наградата на Международната фондация “Св.Св. Кирил и Методий”, популярна като „учител на годината по математика” за работата му с младите математически дарования. Отличен е с почетния плакет при честването в БАН на 15-годишнината на Ученическия институт по математика и информатика в България през 2015 г. Два пъти е удостояван с почетното отличие на МОН „Неофит Рилски”. За приноса си в развитието на младите математически дарования и за своята 70-годишнина през 2020 г. е отличен със Златен герб на Община Кърджали. През януари 2021 г. е избран за почетен член на Съюза на математиците в България с решение на Управителния съвет на Съюза.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини