Представят новата книга на известния математик Вълчо Милчев в библиотеката

Изображение 1 от 2


    На 22 юни /сряда/ от 16,00 часа в Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“, Кърджали ще бъде представена новата книга на математика Вълчо Милчев „Линейно-рекурентни редици“. Редактор на книгата, която излезе от печат преди месец, е проф. дмн Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика в Българската академия на науките, отпечатана е в УНИМАТ, издателството на Съюза на
    математиците в България.
    Това е петата книга на Вълчо Милчев в областта на математиката, предишните
    четири са: Линейно - рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред, 2013. Салфетките на Питагор (Изследователски сюжети от Ученическия институт), 2016. Математически миниатюри за Фибоначи, Микел, домино, граф, чевиани, 2019, Генериращи функции и покрития на лентови решетки, 2020.
    Авторът е завършил специалността „Математика, производствен профил“, в
    Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специализация „Теория на
    вероятностите и математическа статистика”. Професионалният му път е разделен на две: половината от него е посветил на журналистиката, втората половина на математиката като учител в СУ „П.Р.Славейков“, с научни публикации в специализирани списания в България, САЩ, Русия, Канада, Испания и с международни изяви с учениците си в 10 държави по света.
    За постиженията си в областта на математиката Вълчо Милчев е отличен с почетния плакет при честването в БАН на 15 - годишнината на Ученическия институт по математика и информатика в България през 2015 г. Преди това, през 2010 година, по време на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България, получава и наградата на Международната фондация “Св.Св. Кирил и Методий”, популярна като „учител на годината по математика” за работата му с младите математически дарования. През 2018 г. е удостоен с почетното отличие на МОН „Неофит Рилски”. За приноса си в развитието на младите математически дарования и за своята 70-годишнина през 2020 г. бе отличен със Златен герб на Община Кърджали. През януари 2021 г. е избран за почетен член на Съюза на математиците в България с решение на Управителния съвет на СМБ.
    Каним колеги, ученици, приятели на г-н Милчев и на Регионалната библиотека на
    представянето. Не е необходимо да сте с математическо образование. Защото това няма да бъде час по математика, а вълнуващ разказ за това как математик, завършил една от най-престижните специалности в Софийския университет, може да стане журналист и как журналист може да напише 5 книги по математика и да ръководи най-успешната Школа по математика в СУ „П.Р.Славейков“ близо 15 години.
    Това съобщиха от Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров".

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини