Кърджали почете своя математик феномен Вълчо Милчев

Изображение 1 от 6

    Вчера в Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“, Кърджали бе представена новата книга на известният в страната ,а и извън нея математик Вълчо Милчев „Линейно-рекурентни редици“.  Редактор на книгата, която излезе от печат преди месец, е проф. дмн Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика в Българската академия на науките, отпечатана е в УНИМАТ, издателството на Съюза на математиците в България.

    Това е петата книга на Вълчо Милчев в областта на математиката, предишните четири са: Линейно - рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред, 2013. Салфетките на Питагор (Изследователски сюжети от Ученическия институт), 2016. Математически миниатюри за Фибоначи, Микел, домино, граф, чевиани, 2019, Генериращи функции и покрития на лентови решетки, 2020.

      Пред своите приятели, колеги съграждани , човекът прославил България и Кърджали в десетки страни на олимпиади и състезания, сподели:

    Да се напише книга – не е много лесно, да се представи вече написана книга също не се оказа толкова лесно. Ще уточня, че пътят от идеята за темата до готовото вече издание се оказа солиден – беше изминат в цели два века.

    В съдържателно отношение първите стъпки за книгата бяха направени в средата на 70-те години на миналия век, когато бях още млад учител. Тогава е и първата ми публикация със заглавие: Аритметична прогресия от произволен ред, сп. Математика и физика, бр. 5, 1975.

    По онова време записах в тетрадка някои неща за връзката между линейно-рекурентните редици и уравненията на Пел. Пак някъде тогава московското списание „Математика в школе” се обърна към читателите с въпрос, свързан с хероновите триъгълници. Писах до списанието по темата – за моя доста голяма изненада се оказа, че аз съм един от тримата, въз основа на чиито писма в списанието бе публикувана статия.

    Това беше в ХХ век.

    Преди да види отново бял свят вече през ХХI век, тетрадката пролежа повече от 22 години в кашон с други тетрадки и книги. Не бях я поглеждал, дори не бях се сещал за нея през тези години.

    Тази тетрадка излезе на бял свят в новия век, едва след като направихме Школата по математика в СУ „Петко Рачов Славейков”,отбеляза Вълчо Милчев.

      Директорът на библиотеката Елисавета Кехайова подчерта,че книгата е пореден математически шедьовър,която тепърва ще придобива популярност.Тя е адресирана към талантливи млади хора ,които искат да участват в големи математически състезания.Повод за гордост е,че библиотеката е обогатена с книгите на Вълчо Милчев,подчерта Кехайова.

     Директорът на СУ”П.Р.Славейков” Милко Багдасаров определи Вълчо Милчев като феномен, който ще остане недостижим за Кърджали.Той посочи резултатите от труда на математика:развити многобройни таланти и спечелени многобройни национални и международни награди. Това позволи училището ни да се сравнява с Софийската математическа и Националната математически гимназии,подчерта Багдасаров, който от 2005 г.подкрепя създадената от Вълчо Милчев школа по математика. За книгата директорът на СУ”П.Р.Славейков”-също математик,посочи,че съдържа над 200 задачи за международни олимпиади. Багдасаров даде за пример един от безспорните успехи: 7 ученици със стипендия „Кърджали” за една година. Той връчи на математика почетен знак на училището”Златното бухалче”.

      За първите стъпки в математиката на Вълчо Милчев в Крумовград припомни Катя Димова.  Тя му връчи и грамотата от първия им съвместен успех.

    Живко Георгиев,” капитана” на математическия тим на Милчев му благодари за наученото:аналтично мислене,работа в екип,водене на проекти.

      Вълчо Милчев получи поздравления,чрез видеовръзка от свои възпитаници.

    Колегите му го определиха като феномен за страната.

    На представянето на книгата присъства зам.-областния управител Юлия Чортленева,която също го поздрави за успеха.

     Ще припомним,че Вълчо Милчев е носител на много отличия,включително „Герб на Община Кърджали”-златен.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини