Стихове на Христина Въчева намериха място в два алманаха

Поетични творби на кърджалийската поетеса Христина Въчева са поместени в  два новоиздадени литературни сборника. Единият е озаглавен „Алманах Поезия 2022“ и е издание на Фондация „Буквите“. В него са включени общо 77 съвременни български автори. Христина Въчева е представена с 6 стихотворения – „Светът в мен ухае“, „Светлината на любовта“, „И слънцето отново засия“, „Невидимо вълшебство“, „Моите Родопи“ и „Българийо“.

Вторият литературен сборник, в който е отделено място за поезията на кърджалийската поетеса е с международно участие. Той е озаглавен „Вдохновение“ и включва творби на над 30 автори от 11 страни, сред които: България, Русия, Украйна, Босна и Херцеговина, Швейцария, Израел, Беларус, Швеция и др. Издание е на Асоциацията на литераторите на България, Русия и Сърбия „Съдружество“.

През тази година, в края на май, в ежегодния литературен конкурс за авторско художествено майсторство на българите в Хамбург, Христина Въчева бе отличена със Специална награда „Поезията като комуникация и значение за социална и екологична култура за 2022 год. Такава награда се дава за първи път в този конкурс. Особено я радва и признанието, което получи на 25 юни - Грамота за участие и отлично представяне във Фестивала Перперикон „Еньовденска магия“.

Въчева е носител на редица литературни награди. Нейни  стихове са отличени в Международния поетичен фестивал в Израел „Българска душа на святата земя“, Културно дружество КБЖС в Хамбург, Германия, Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България /ДАБЧ/  и „Изящното перо 2021“ в Чикаго, САЩ.

Тя е автор на поетичните книги: „Усмихнати небеса“/2016/ „Изворен звън“/2017/, „Родопа, люлка 134 за сърцето ми“/2019/ „Светлина от миналото"/2020/ - поезия и публицистика. До края на тази година предстоят да излязат от печат още две нейни книги:“ Гласът на сърцето“- поезия и  „Слово в багри. Неочаквани откровения“ - белетристика и публицистика.

Теодора ТЕНЕВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини