Регионалната библиотека спечели нов проект,по програма на Министерството на културата

Министерство на културата одобри пореден мащабен проект на Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров”,  по програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност” на обща стойност 15 500 лв.

  Финансовата  подкрепа, която ще получи библиотеката ще позволи обогатяване на фонда  с  повече от 350 заглавия от различни автори – български и чужди, като литературата  ще бъде набавена от  над 100 български издателства.

И тази година ще бъдат закупени книги от различни отрасли на знанието, за да можем да задоволим потребностите и търсенията на повече потребители. Ще има както художествена литература за възрастни и деца, така и учебно-помощна, различни справочни и енциклопедични издания, редки и уникални по форма и съдържание книги, което беше и наш приоритет при  подготовката на този проект, съобщи директорът Елисавета Кехайова.

Колекциите на библиотеката ще се обогатят с „Триод Постен” (на църковнославянски език), който излиза за първи път на български  език и съдържа Старозаветните библейски четива  на съвременен български език. 

 Друго интересно заглавие, което ще стане част от нашия фонд е луксозно издание в кутия  „Царството на славяните” с автор дубровнишкия историк Орбини, наричан още неуморен търсач на историческото знание.  

 „Българската история до XII в. през погледа на старите автори” е също  ценно заглавие чийто автор е Николай Колев, като под стари автори са визирани съвременници на събитията. Такива са авторите, писали на гръцки във Византия и на латински в Западната Римска империя. Изданието е с корица от естествена кожа, със златен и сребърен печат.

Още ценни издания, които ще закупим са - „Четириевангелие на цар Иван Александър” - пълно фототипно издание в кутия. Четириевангелието е един от най-известните български кирилски ръкописи и може би най-важният писмен документ на българската култура преди падането  на Второто българско царство.

Щастливи сме, че ще можем да закупим и „Кондика на Зографската света обител (1734-1816г.)” ; „Златна книга: Икони от България IX - XIX век „ , която  съдържа 106 икони, както и  „Българският буквар : 200 г. в първи клас” ,  съдържащ  всички букви от 1824 г. до 2014 г. и още много интересни издания, добави Кехайова.

      Закупените книги ще обновят и обогатят фонда на библиотеката и ще бъдат на разположение на всички  наши читатели.

Това съобщиха от РБ „Н.Й. Вапцаров”-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини