Регионалната библиотека с проект за квалификация в читалищните библиотеки

В рамките на Проекта „Библиотеката – експертно-консултански, обучителен и краеведски център” Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ планира инициативи, насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти от читалищните библиотеки в област Кърджали и оказаване на  експертно-консултантска помощ.

Ще бъде закупен и въведен софтуерен модул „Регионални дейности”, който  ще постави  методическата, квалификационна и експертно-консултантска дейност на институцията на ново, по-високо ниво. Базата данни ще показва, както актуалното състояние на читалищните библиотеки, така и тенденциите в тяхното развитие. Всичко това ще позволи по-доброто планиране и оптимизиране  на методическата и експертно-консултантска дейност.

По проекта са предвидени три работни срещи  на библиотечните специалисти от отделите „Краезнание” в РБ „Хр. Смирненски” – Хасково и РБ „ Н. Вранчев” - Смолян. Целта на срещите е запознаване с организацията на работата в краеведските отдели на библиотеките, обмен на добри практики за краеведски изследвания и представяне на културното наследство на региона.Също така ще се обсъдят и възможности за осъществяване на съвместни инициативи и  разработването на проекти, свързани с популяризирането на документално-историческото наследство от  региона на Източните и Средни Родопи.

            Като център на краеведската дейност в региона, РБ „Н. Й. Вапцаров” издирва, събира и организира материали с местно историческо и културно значение,  липсващи във фонда на библиотеката. В  резултат на планираната  в проекта издирвателска и проучвателска дейност, ще бъде създадено ново съдържание с краеведски характер.

Партньори на Регионална библиотека в проекта са читалищните библиотеки от общините от област Кърджали, РБ „Г. Раковски”- Ямбол,  РБ „Хр. Смирненски” – Хасково, РБ „ Н. Вранчев” – Смолян, НБ „Иван Вазов” – Пловдив

Стойността на проекта е в размер на 4994 лв. , а продължителността седем месеца.

Това съобщиха от РБ”Н.Й.Вапцаров”

Гр. Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини