Регионалната библиотека с мултимедийна презентация "Родопа-величествена планина"

  Проведе се поредната съвместна  инициатива между Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“ и седмокласниците от Клуб „Природата и ние” при СУ „Йордан Йовков”, с ръководител госпожа Таня Петкова. С голям интерес членовете на клуба изгледаха  мултимедийната презентация на тема „Родопа – величествена планина”, представена от библиотекаря Галя Настева. Учениците получиха нови знания и полезна информация за най-високия връх в Родопите  – Голям Перелик, за магичното Триградско ждрело, за пещерите „Ягодинска” и „Дяволско гърло”, както и за панорамната площадка „Орлово око”, от която се разкрива незабравим изглед  към красотите на Родопите, Пирин и малка част от Рила. 

Легендите за скалното светилище Белинташ  развълнуваха учениците. Те научиха още, че тези легенди  са извор на вдъхновение и за българската художествена литература и  през 2019 г. излиза книгата „Легенди от Белинташ“ от писателката Таня Мир. Книгата пренася читателя две хилядолетия назад във времето, когато в Древна Тракия избухва най-голямото въстание на траките срещу римската власт по нашите земи. Смята се, че причината за него е храмът на Дионис, който според една от легендите се е издигал именно в Белинташ.

Презентацията завърши с прочит на стихотворението на поета Кръстю Димитров „Родопа”, посветено на дивната красота на Родопа планина.

В края на разговора  учениците благодариха за интересната презентация и дадоха  предложения за нови теми, с които да обогатят знанията си.

Срещата се проведе в рамките на Националната програма „Занимания по интереси” чиято цел е да повиши мотивацията за учене и да подобри подготовката на учениците  по изучаваните от тях предмети.

Това съобщиха от РБ” Н.Й.Вапцаров”

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини