Саудитец намушка с нож охранител на френското консулство в Джеда

Саудитец намушка с нож и леко рани днес охранител на френското консулство в пристанищния град Джеда на брега на Червено море, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Държавната Саудитска агенция по печата не съобщи мотива за атаката. Тя обаче бе извършена на фона на изострено напрежение, след като ислямист обезглави учител във Франция, който показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед по време на урок по свобода на словото. Карикатурите бяха публикувани в парижкия вестник "Шарли ебдо" и станаха причина за терористичното нападение срещу редакцията на сатиричното издание през 2015 г., при което бяха убити няколко журналисти.

Саудитски полицейски говорител каза, че нападателят в Джеда е бил арестуван от спецчастите за дипломатическа охрана. Той е на възраст между 40 и 50 години. Раненият охранител е бил отведен в болница за лечение, като няма опасност за живота му.

В декларация на френското посолство в Рияд се повтаря информацията за инцидента от местните медии и се осъжда "с нищо неоправданата атака". Призовават се всички френски граждани, намиращи се в Саудитска Арабия, да бъдат "максимално нащрек".

Атаката в Джеда съвпадна с днешното кърваво нападение на въоръжен с нож мъж в църква във френския град Ница на брега на Средиземно море. Извършителят крещял "Аллаху акбар" и обезглавил една жена и убил други двама души, преди да бъде задържан. Кметът на Ница окачестви случилото като терористичен акт. Няма данни днешните случая в Ница и Джеда да са свързани.

Саудитска Арабия, която е пазител на най-свещените места за исляма, осъди вчера показването на карикатури, обиждащи пророка Мохамед, като отправи критики към Франция, но се въздържа да повтори призивите на някои други мюсюлмански държави за ответни действия от страна на мюсюлманския свят, като например бойкот на френските стоки.

Саудитското външно министерство, цитирано от Ройтерс, заяви, че кралството "отхвърля всеки опит за връзка между исляма и тероризма, и осъди "обидните карикатури на пророка". Саудитски духовници също осъдиха карикатурите и отбелязаха , че пророкът е бил "милостив, справедлив и толерантен". Виден шейх призова мюсюлманите да се въздържат от прекалено силни реакции в сегашната сложна атмосфера.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини