Меркел предупреди, че предстои "тежка зима"

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди днес германците да очакват "тежка зима", предаде Асошиейтед прес.

Това стана на фона на регистрирания през последното денонощие пореден рекорд на новите случаи на коронавирус в страната.

В реч в Бундестага - ден след като договори с премиерите на 16-те германски провинции нови, по-широкообхватни рестрикции за възпиране на разпространението на вирус - Меркел каза, че Германия е изправена "пред драматична ситуация с началото на студените месеци".

"Зимата ще бъде тежка, четири дълги, тежки месеца. Но тя ще свърши", заяви германският канцлер и добави: "Вече видяхме през последните осем месеца как може да се учим и да си помагаме един на друг."

Според рестрикциите, които влизат в сила в Германия в понеделник, ресторантите, баровете, спортните и културни обекти ще бъдат затворени за четири седмици, заедно със салоните за красота и публичните домове. На хората ще бъде забранено да се събират на обществени места на групи над 10 души или максимум две домакинства и ще им бъде препоръчано да не предприемат несъществени пътувания.

Училищата, детските градини, магазините и религиозните обекти ще останат отворени, което накара някои да нарекат карантинните мерки "леки", в сравнение с по-строгата карантина, която бе в сила през март и април.

Меркел заяви, че властите нямат друг избор, освен драстично да ограничат социалните контакти, тъй като две трети от инфекциите в Германия вече не може да бъдат проследени.

"Ако чакаме докато се напълнят интензивните отделения, ще бъде прекалено късно", допълни тя.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини