17 °C

Отличиха преподавателят Вълчо Милчев за Деня на Кърджали

Изображение 1 от 2

  Община Кърджали отличи за Деня на Кърджали известния математик Вълчо Милчев с високото отличие "Герб на община Кърджали-златен".

  По този повод нашият съгражданин написа:

  Уважаеми официални гости, скъпи съграждани, колеги, ученици, приятели,

  Трогнат и щастлив съм от оказаното ми признание – да получа високото отличие „Герб на община Кърджали-златен“ и почетна грамота от д-р инж. Хасан Азис по случай празника на нашия град – 21 октомври. Приемам това като оценка за моята работа, трайно свързана през целия ми живот с Източните Родопи, посветена на развитието на младите таланти тук в областта на математиката. Аз имах шанса половината от професионалния ми път да премине в откриването и развитието на математически дарования и считам този период от живота си за изпълнен със съдбовен смисъл. Да дадеш посока на млад човек, да го преведеш през трудния път на познанието от училището в родния град до международни изяви, да му разкриеш света на науката, е дело, което ми донесе дълбоко удовлетворение. През това време успях да напиша и пет книги в областта на математиката. 

  Много са публикациите, мои и на учениците ми, в престижни математически издания в чужбина и успехите на международно ниво на  школата по математика под ръководството ми. В 10 държави по света до нашите имена и училище „Славейков“ е стояло името и на нашия град Кърджали. Надявам се, че с това сме записали свой принос за добрия му имидж и извън пределите на България. 10 от най-успешните математици от школата получиха признание като абитуриенти в Кърджали – за безспорните си постижения шестима от тях станаха носители на едногодишната «кметска стипендия», четирима на наградата на Ротари клуб.

  Изказвам искрената си признателност на кмета на Общината д-р инж. Хасан Азис, че ме предложи и удостои с тази престижна награда и за отзивчивостта му, когато сме се обръщали към него за подкрепа. На общинските съветници - за съгласието с кандидатурата ми. Благодаря на медиите, които винаги  добронамерено отразяваха изявите и успехите на школата по математика, издаването на книгите ми и специално на колегите от в. „24Х7 Родопи“, които свързаха тези постижения със 70-годишния ми юбилей и ме номинираха за отличие. А също и на ръководството на СУ „Петко Рачов Славейков“ за подкрепата на школата по математика, която ръководих 15 години.

  В днешния ден, когато Кърджали отбелязва 108 години от Освобождението си, да си пожелаем да бъдем патриоти на родния край с делата си, да слушаме гласа на младите, защото те са бъдещето, заедно да преодоляваме изпитанията и да работим според силите си за благополучието и напредъка на града ни!

  21.10.2020 г.                                                                                 Вълчо Милчев

  Гр.Кърджали

  Ето и приносът на Вълчо Милчев за популяризиране на града ни на национално и международно ниво:

  Хроника на международните постижения

  Няколко са големите успехи на международно ниво. Отличиха се Иван Герганов – златен медал от Expo Sciences Europe 2012 в Русия; бронзов медал от International Expo Science, 2012 в Хонконг; второ място на международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва, 2012 През 2013 той участва в екипа на България в Световното младежко научно изложение “International Expo Science” в Абу Даби. Класирането на Иван в Националния конкурс „Млади таланти” му отвори пътя към европейската и световната конкуренция. Същата година (2013) спечели първо място в международен турнир в Скопие.

  Джансуа Али - първо място на международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва, 2013, Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова – трето място на международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва, 2013.

  Участия в европейските конференции за млади учени Euromath, предназначена за млади изследователи в областта на математиката от всички европейски училища. Провежда се изцяло на английски език.

  Euromath-2010 в Бад Гойсерн, Австрия. Свои проекти представиха Мария Петкова, Гюлбеяз Ахмед и Джансуа Али.

  Euromath-2011 в Атина, Гърция. Иван Герганов, Гюлбеяз Ахмед, Маринела Петкова и Джансуа Али презентираха свои резултати  с разработки на високо международно ниво.

  На конференцията в Кипър – Euromath-2014, единадесетокласниците Иван Герганов, Иван Иванов, Николай Атанасов и Хубен Иванов участваха с театрална постановка на английски език на математическа тематика /The mantle of time/, допуснати на финал след предварителна селекция и поканени за участие на разноски на организаторите. Те докладваха и свои проекти по математика.

  Euromath-2016, в Солун, Гърция - Цветелина Карамфилова презентира своя проект.

  Euromath-2017 в Букурещ, Румъния, свои разработки представиха: Цветелина Карамфилова и Сиел Шефкетова.

  Нашите публикации са в областта на олимпиадната проблематика.

  Статията на Мария Петкова „Салфетки „Кванта” и теорема Пифагора” в списание „Квант”, 2012 (Русия). Списание „Квант” е известно като едно от най-реномираните списания в света по математика и физика. Публикуването на статия или авторска задача на неговите страници се счита в математическите среди за изключително високо постижение. Статията на Мария намери място и сред препоръчителната литература в специализирания руски сайт по геометрия geometry.ru/articles.php. - в раздела „Комбинаторна геометрия” - като подходяща за руските математически школи.

  Последва нова сензация: Статия със заглавие „Points, whose pedal triangles are similar to the given triangle” с автори доцент Георги Ганчев от БАН и дванадесетокласничките от  СУ „Петко Рачов Славейков” Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова беше публикувана в arxiv.org - световен научен архив - 2012. Сайтът arxiv.org е базирана в САЩ електронна система за статии във всички научни области. Учени от цял свят публикуват на английски език там свои резултати.

  Авторска задача на Вълчо Милчев и ученичката Цветелина Карамфилова от 11-и клас в областта на комбинаториката е публикувана в канадското математическо списание Crux Mathematicorum, 2016. То е едно от най-реномираните математически списания в света за задачи от гимназиално и бакалавърско ниво. 

  Статията Domino Tilings In Graph Grid - New Dependence на Цветелина Карамфилова и Вълчо Милчев е включена в престижната световна математическа енциклопедия Neil Sloane's Online Encyclopedia of Integer Sequences, САЩ, 2017.

  Решени задачи реномираните списания в света по математика.

  Иван Герганов през 2010 се появи в американското списание Mathematical Reflections (САЩ) първи в списъка на решилите трудна задача. Той е сред малцината, решили задачи от рубриката Mathematical Mayhem на канадското списание Crux Mathematicorum, 2011.

  Деветокласничката от СУ „Петко Рачов Славейков” Цветелина Карамфилова реши задача от американското списание School Science and Mathematics (САЩ). School Science and Mathematics е международно списание, предназначено главно за учители .

  Мария Александрова успя да реши задача от канадското математическо списание Crux Mathematicorum - 2017. Тя единствена от читателите е изпратила вярно решение на тази задача и то бе публикувано

  В Crux Mathematicorum през 2018 двама наши ученици са в списъка на изпратилите правилни решения на задачи от списанието: Цветелина Карамфилова, дванадесетокласничка, и Николай Николов,  деветокласник.

  Статии на Вълчо Милчев:

  -Another Application of the Harmonic Mean (Още едно  приложение на среднохармоничната отсечка), Crux Mathematicorum, 2014.

  -Miquel point and isogonal conjugation (Точки на Микел и изогонално спрягане) arxiv.org, 2015.

  -Linear Recurrence Sequences and Polynomial Division in Number Theory (Линейно-рекурентни редици и полиномно деление в теорията на числата), Crux Mathematicorum, 2018.

  Авторски задачи на Вълчо Милчев: Сп. „Mathematical Reflections”, САЩ, 2010, Сп. „Mathematical Reflections”, САЩ, 2011. Сп. „La Gaceta de la Real Sociedad Matemática Española”, Испания, 2014, Сп. „School Science and Mathematics", САЩ, 2017.

   

  Сн. Председателят на Съюза на математиците в България академик Петър Кендеров награди Иван Герганов и Вълчо Милчев, а фотографията намери място в националния плакат на Ученическия институт по математика и информатика при БАН през 2015 г

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
  04 мар 2021
  Последни новини