29 °C

Отличиха преподавателят Вълчо Милчев за Деня на Кърджали

Изображение 1 от 2

  Община Кърджали отличи за Деня на Кърджали известния математик Вълчо Милчев с високото отличие "Герб на община Кърджали-златен".

  По този повод нашият съгражданин написа:

  Уважаеми официални гости, скъпи съграждани, колеги, ученици, приятели,

  Трогнат и щастлив съм от оказаното ми признание – да получа високото отличие „Герб на община Кърджали-златен“ и почетна грамота от д-р инж. Хасан Азис по случай празника на нашия град – 21 октомври. Приемам това като оценка за моята работа, трайно свързана през целия ми живот с Източните Родопи, посветена на развитието на младите таланти тук в областта на математиката. Аз имах шанса половината от професионалния ми път да премине в откриването и развитието на математически дарования и считам този период от живота си за изпълнен със съдбовен смисъл. Да дадеш посока на млад човек, да го преведеш през трудния път на познанието от училището в родния град до международни изяви, да му разкриеш света на науката, е дело, което ми донесе дълбоко удовлетворение. През това време успях да напиша и пет книги в областта на математиката. 

  Много са публикациите, мои и на учениците ми, в престижни математически издания в чужбина и успехите на международно ниво на  школата по математика под ръководството ми. В 10 държави по света до нашите имена и училище „Славейков“ е стояло името и на нашия град Кърджали. Надявам се, че с това сме записали свой принос за добрия му имидж и извън пределите на България. 10 от най-успешните математици от школата получиха признание като абитуриенти в Кърджали – за безспорните си постижения шестима от тях станаха носители на едногодишната «кметска стипендия», четирима на наградата на Ротари клуб.

  Изказвам искрената си признателност на кмета на Общината д-р инж. Хасан Азис, че ме предложи и удостои с тази престижна награда и за отзивчивостта му, когато сме се обръщали към него за подкрепа. На общинските съветници - за съгласието с кандидатурата ми. Благодаря на медиите, които винаги  добронамерено отразяваха изявите и успехите на школата по математика, издаването на книгите ми и специално на колегите от в. „24Х7 Родопи“, които свързаха тези постижения със 70-годишния ми юбилей и ме номинираха за отличие. А също и на ръководството на СУ „Петко Рачов Славейков“ за подкрепата на школата по математика, която ръководих 15 години.

  В днешния ден, когато Кърджали отбелязва 108 години от Освобождението си, да си пожелаем да бъдем патриоти на родния край с делата си, да слушаме гласа на младите, защото те са бъдещето, заедно да преодоляваме изпитанията и да работим според силите си за благополучието и напредъка на града ни!

  21.10.2020 г.                                                                                 Вълчо Милчев

  Гр.Кърджали

  Ето и приносът на Вълчо Милчев за популяризиране на града ни на национално и международно ниво:

  Хроника на международните постижения

  Няколко са големите успехи на международно ниво. Отличиха се Иван Герганов – златен медал от Expo Sciences Europe 2012 в Русия; бронзов медал от International Expo Science, 2012 в Хонконг; второ място на международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва, 2012 През 2013 той участва в екипа на България в Световното младежко научно изложение “International Expo Science” в Абу Даби. Класирането на Иван в Националния конкурс „Млади таланти” му отвори пътя към европейската и световната конкуренция. Същата година (2013) спечели първо място в международен турнир в Скопие.

  Джансуа Али - първо място на международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва, 2013, Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова – трето място на международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва, 2013.

  Участия в европейските конференции за млади учени Euromath, предназначена за млади изследователи в областта на математиката от всички европейски училища. Провежда се изцяло на английски език.

  Euromath-2010 в Бад Гойсерн, Австрия. Свои проекти представиха Мария Петкова, Гюлбеяз Ахмед и Джансуа Али.

  Euromath-2011 в Атина, Гърция. Иван Герганов, Гюлбеяз Ахмед, Маринела Петкова и Джансуа Али презентираха свои резултати  с разработки на високо международно ниво.

  На конференцията в Кипър – Euromath-2014, единадесетокласниците Иван Герганов, Иван Иванов, Николай Атанасов и Хубен Иванов участваха с театрална постановка на английски език на математическа тематика /The mantle of time/, допуснати на финал след предварителна селекция и поканени за участие на разноски на организаторите. Те докладваха и свои проекти по математика.

  Euromath-2016, в Солун, Гърция - Цветелина Карамфилова презентира своя проект.

  Euromath-2017 в Букурещ, Румъния, свои разработки представиха: Цветелина Карамфилова и Сиел Шефкетова.

  Нашите публикации са в областта на олимпиадната проблематика.

  Статията на Мария Петкова „Салфетки „Кванта” и теорема Пифагора” в списание „Квант”, 2012 (Русия). Списание „Квант” е известно като едно от най-реномираните списания в света по математика и физика. Публикуването на статия или авторска задача на неговите страници се счита в математическите среди за изключително високо постижение. Статията на Мария намери място и сред препоръчителната литература в специализирания руски сайт по геометрия geometry.ru/articles.php. - в раздела „Комбинаторна геометрия” - като подходяща за руските математически школи.

  Последва нова сензация: Статия със заглавие „Points, whose pedal triangles are similar to the given triangle” с автори доцент Георги Ганчев от БАН и дванадесетокласничките от  СУ „Петко Рачов Славейков” Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова беше публикувана в arxiv.org - световен научен архив - 2012. Сайтът arxiv.org е базирана в САЩ електронна система за статии във всички научни области. Учени от цял свят публикуват на английски език там свои резултати.

  Авторска задача на Вълчо Милчев и ученичката Цветелина Карамфилова от 11-и клас в областта на комбинаториката е публикувана в канадското математическо списание Crux Mathematicorum, 2016. То е едно от най-реномираните математически списания в света за задачи от гимназиално и бакалавърско ниво. 

  Статията Domino Tilings In Graph Grid - New Dependence на Цветелина Карамфилова и Вълчо Милчев е включена в престижната световна математическа енциклопедия Neil Sloane's Online Encyclopedia of Integer Sequences, САЩ, 2017.

  Решени задачи реномираните списания в света по математика.

  Иван Герганов през 2010 се появи в американското списание Mathematical Reflections (САЩ) първи в списъка на решилите трудна задача. Той е сред малцината, решили задачи от рубриката Mathematical Mayhem на канадското списание Crux Mathematicorum, 2011.

  Деветокласничката от СУ „Петко Рачов Славейков” Цветелина Карамфилова реши задача от американското списание School Science and Mathematics (САЩ). School Science and Mathematics е международно списание, предназначено главно за учители .

  Мария Александрова успя да реши задача от канадското математическо списание Crux Mathematicorum - 2017. Тя единствена от читателите е изпратила вярно решение на тази задача и то бе публикувано

  В Crux Mathematicorum през 2018 двама наши ученици са в списъка на изпратилите правилни решения на задачи от списанието: Цветелина Карамфилова, дванадесетокласничка, и Николай Николов,  деветокласник.

  Статии на Вълчо Милчев:

  -Another Application of the Harmonic Mean (Още едно  приложение на среднохармоничната отсечка), Crux Mathematicorum, 2014.

  -Miquel point and isogonal conjugation (Точки на Микел и изогонално спрягане) arxiv.org, 2015.

  -Linear Recurrence Sequences and Polynomial Division in Number Theory (Линейно-рекурентни редици и полиномно деление в теорията на числата), Crux Mathematicorum, 2018.

  Авторски задачи на Вълчо Милчев: Сп. „Mathematical Reflections”, САЩ, 2010, Сп. „Mathematical Reflections”, САЩ, 2011. Сп. „La Gaceta de la Real Sociedad Matemática Española”, Испания, 2014, Сп. „School Science and Mathematics", САЩ, 2017.

   

  Сн. Председателят на Съюза на математиците в България академик Петър Кендеров награди Иван Герганов и Вълчо Милчев, а фотографията намери място в националния плакат на Ученическия институт по математика и информатика при БАН през 2015 г

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
  22 юни 2021
  Последни новини