14 °C

Млади таланти от Кърджали между изкуството и телекомуникациите

Новите лица в поредицата на Арт движение Кръг „Млади таланти от Кърджали и областта’2020” са две момичета от Кърджали – едната е втора година студентка в специалността „Изящни изкуства” в Художествената академия „Minerva” в Грьонинген, Холандия, а другатапрез 2021 г. ще бъде радио- и телекомуникационен инженер по специалността „Телекомуникационни мрежи” в Техническия университет в София. И двете са завършили ГПЧЕ „Христо Ботев”, и двете в момента работят за няколко каузиедновременно.

Еленора Кирекчиева ще представи първата си самостоятелна изложба по време на събитието в Арт галерия Кръг на 25 юли /събота/, където освен художествени пана с масло и акварел ще видим нейни изследвания за правата на жените в България от средата на 20 век до 2020 г., адаптирани като визуални пана. В последно време Елеонора се занимава с изследвания на историята на жените и женските движения в България. Проучва и ползва източници на Централен държавен архив  и на дигиталния архив на ДА „Архиви”, събира снимки, свързани със съдбата на жени, които са оставили ярки следи в нашата история или напротив – останали са в сянката на известни исторически фигури-мъже. От воеводите до актрисите, художнички, писателки, лекарки и общественички от нашата история, които пишат и говорят от името на работещите жени, борят се за правата им. Разполага и обработва в арт интерпретации цели архиви от снимки на Мара Белчева – писателка, Вела Благоева – феминистка, писателка и педагог от зората на 20 век, д-р Роза Василева Белчева – лекарка в Александровска болница през 20-те, Екатерина Каравелова (1860-1947) – учредителка на Българския женски съюз и председателка на Българската секция към Международната женска лига за мир и свобода, Вера Златарева (1905-1977) – първата българска юристка, общественичка и авторка, както и на много други ярки жени в нашата история. Част от новите арт интерпретации на Елеонора по фотографии на различни исторически личности могат да бъдат видяни в Арт галерия Кръг, както и кадри от новия й „роман с илюстрации, заместващи текста”, който все още няма име. Интересно е и наблюдението й върху съвременната ситуация у нас, в която някои от пречките пред пълноценната изява на жените са ширещото се домашно насилие, на което е подложена всяка трета жена в България; съществуващата разлика в заплащането – съгласно данните на Националния статистически институт, у нас жените получават с 14% по-ниски заплати и с 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; ограниченото участие във вземането на решения – едва 14% са жените, кметове на общини, а 25% са народните представителки в 44-тото НС.

Ивана Гачева от 9-годишна свири на китара, но може да ви омагьоса и с изпълнения на мандолина, банджо и добро китара. Първият учител по китара е баща ѝ, след това свири в Дома на културата, а по-късно работи със Станко Костадинов – банджист и бас китара в група „Сплав”, от който усвоява много тайни на музиката. Истинското й призвание обаче са комуникационните мрежи, а фокусът на интересите й са  дисциплините с голямо бъдеще като телемедицината, радиомрежите, системите за защитно кодиране и криптиране и не на последно място аудио- и видео- системите,  съпътстващи устройствата за виртуална реалност.Признава, че интернет и радио- мрежите, както и системите и алгоритмите за защитно кодиране и криптиране, са част от основите, на които се изгражда нова и перспективна за хората дисциплина като телемедицината. Промените, които настъпват в света с т.нар. „Дигитална цивилизация” – казва Ивана – засягат не само материалното производство и потребление‚ а проникват властно и дълбоко в личния ни живот и бележат рязко скъсване със старите навици‚ обичаи‚ социалните структури на народите‚ с миналия опит на човечеството‚ с традиционните начини на мислене и комуникация‚ на чувстване и приспособяване. Те радикално променят ритъма на всекидневието ни и променят начина‚ по който възприемаме света”.

В момента с екип от студенти в Техническия университет Ивана работи по уникален проект за изграждане на университетска земна станция за комуникация с микросателити.На нея ще бъдат разположени 3 антени с много висока ефективност и насоченост, които ще могат както да приемат,  така и да предават информация, и с изграждането на една студентска онлайн платформа, и мини сателити под формата на кубове, ще може да се обменят знания и информация със студенти и ученици от цял свят, включително от по-труднодостъпни райони.Тук могат да се включат и „life stream” обученията, лекции и семинари, които биха били от голяма важност с течение на времето и с развитие на новите обстоятелства около световната пандемия.

Планове и проекти на бъдещата земна станция могат да се видят в Арт галерията, както и пана с представяне на Концепцията за изграждане на мобилни мрежи от 5-то поколение /5G/ у нас, изготвена в отговор на целите на Стратегията за европейско Гигабит общество.

Това съобщиха от Арт движение Кръг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини