20 °C

Млади таланти от Кърджали между изкуството и телекомуникациите

Новите лица в поредицата на Арт движение Кръг „Млади таланти от Кърджали и областта’2020” са две момичета от Кърджали – едната е втора година студентка в специалността „Изящни изкуства” в Художествената академия „Minerva” в Грьонинген, Холандия, а другатапрез 2021 г. ще бъде радио- и телекомуникационен инженер по специалността „Телекомуникационни мрежи” в Техническия университет в София. И двете са завършили ГПЧЕ „Христо Ботев”, и двете в момента работят за няколко каузиедновременно.

Еленора Кирекчиева ще представи първата си самостоятелна изложба по време на събитието в Арт галерия Кръг на 25 юли /събота/, където освен художествени пана с масло и акварел ще видим нейни изследвания за правата на жените в България от средата на 20 век до 2020 г., адаптирани като визуални пана. В последно време Елеонора се занимава с изследвания на историята на жените и женските движения в България. Проучва и ползва източници на Централен държавен архив  и на дигиталния архив на ДА „Архиви”, събира снимки, свързани със съдбата на жени, които са оставили ярки следи в нашата история или напротив – останали са в сянката на известни исторически фигури-мъже. От воеводите до актрисите, художнички, писателки, лекарки и общественички от нашата история, които пишат и говорят от името на работещите жени, борят се за правата им. Разполага и обработва в арт интерпретации цели архиви от снимки на Мара Белчева – писателка, Вела Благоева – феминистка, писателка и педагог от зората на 20 век, д-р Роза Василева Белчева – лекарка в Александровска болница през 20-те, Екатерина Каравелова (1860-1947) – учредителка на Българския женски съюз и председателка на Българската секция към Международната женска лига за мир и свобода, Вера Златарева (1905-1977) – първата българска юристка, общественичка и авторка, както и на много други ярки жени в нашата история. Част от новите арт интерпретации на Елеонора по фотографии на различни исторически личности могат да бъдат видяни в Арт галерия Кръг, както и кадри от новия й „роман с илюстрации, заместващи текста”, който все още няма име. Интересно е и наблюдението й върху съвременната ситуация у нас, в която някои от пречките пред пълноценната изява на жените са ширещото се домашно насилие, на което е подложена всяка трета жена в България; съществуващата разлика в заплащането – съгласно данните на Националния статистически институт, у нас жените получават с 14% по-ниски заплати и с 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; ограниченото участие във вземането на решения – едва 14% са жените, кметове на общини, а 25% са народните представителки в 44-тото НС.

Ивана Гачева от 9-годишна свири на китара, но може да ви омагьоса и с изпълнения на мандолина, банджо и добро китара. Първият учител по китара е баща ѝ, след това свири в Дома на културата, а по-късно работи със Станко Костадинов – банджист и бас китара в група „Сплав”, от който усвоява много тайни на музиката. Истинското й призвание обаче са комуникационните мрежи, а фокусът на интересите й са  дисциплините с голямо бъдеще като телемедицината, радиомрежите, системите за защитно кодиране и криптиране и не на последно място аудио- и видео- системите,  съпътстващи устройствата за виртуална реалност.Признава, че интернет и радио- мрежите, както и системите и алгоритмите за защитно кодиране и криптиране, са част от основите, на които се изгражда нова и перспективна за хората дисциплина като телемедицината. Промените, които настъпват в света с т.нар. „Дигитална цивилизация” – казва Ивана – засягат не само материалното производство и потребление‚ а проникват властно и дълбоко в личния ни живот и бележат рязко скъсване със старите навици‚ обичаи‚ социалните структури на народите‚ с миналия опит на човечеството‚ с традиционните начини на мислене и комуникация‚ на чувстване и приспособяване. Те радикално променят ритъма на всекидневието ни и променят начина‚ по който възприемаме света”.

В момента с екип от студенти в Техническия университет Ивана работи по уникален проект за изграждане на университетска земна станция за комуникация с микросателити.На нея ще бъдат разположени 3 антени с много висока ефективност и насоченост, които ще могат както да приемат,  така и да предават информация, и с изграждането на една студентска онлайн платформа, и мини сателити под формата на кубове, ще може да се обменят знания и информация със студенти и ученици от цял свят, включително от по-труднодостъпни райони.Тук могат да се включат и „life stream” обученията, лекции и семинари, които биха били от голяма важност с течение на времето и с развитие на новите обстоятелства около световната пандемия.

Планове и проекти на бъдещата земна станция могат да се видят в Арт галерията, както и пана с представяне на Концепцията за изграждане на мобилни мрежи от 5-то поколение /5G/ у нас, изготвена в отговор на целите на Стратегията за европейско Гигабит общество.

Това съобщиха от Арт движение Кръг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини