Айлин Ахмед:Винаги избирам трудните пътища!

Изображение 1 от 2

    Новото лице в Инициативата „Млади таланти от Кърджали и областта“ на Арт движение Кръг е Айлин Касим Ахмед, която в момента е студентка 5-ти курс медицина в Медицинския университет в Пловдив, пише и говори 5 езика. Родена е в Кърджали, до 7-ми клас учи в СУ „Й. Йовков”, завършва езиковата гимназия с немски и английски, и веднага е приета медицина в университета във Франкфурт, където учи 3 години, преди да се върне в България. Активен член е на Асоциацията на студентите медици в България /АСМБ/ и отговорник на Асоциацията на студентите по медицина в Бурса. Втора поредна година посещава допълнителна практика в отделение по образна диагностика в частна клиника в Турция, където дават повече възможности на студентите, които имат интереси и търсят повече знания. Мечтата й е да специализира в Израел, защото „това е най-развитата медицина в света по отношение на технологиите и в стратегията към пациента“.

    Казва за себе си: „В семейството ми аз бях оставена да мечтая. Мечтаех да обиколя света и като студентка работех почасово, учех, но успях да обиколя почти цяла Европа. Основната ми максима обаче е: „Камъкът си тежи на мястото – хубаво е да вземеш плюсовете от чужбина и да се върнеш в родното място, за да го направиш световно“. Майка е й стоматолог, а баща й – инженер на MOBESE системи от изграждането до преработването им, носител на „Научната награда на ТЮБИТАК”, което е аналог в Турция на нашата БАН. Правнучка е на Исмаил Халил, основател на местното ТКЗС в с. Миладиново, герой на социалистическия труд, когото миладиновци помнят и до днес като бай Иван героя. „Човекът, на когото определено искам да приличам“ – признава Айлин.

    На въпроса кои са най-слабите места на нашата родна медицина, които вижда от позицията си на все още студент и в сравнение със системите, които вече познава, Айлин отговаря: „В България, нeзaвиcимo дaли бoлницитe ca дъpжaвни или чacтни, основните приходи зависят от ĸлиничнитe пътeĸи, cyбcидиитe и дoплaщaниятa (ĸъдeтo тaĸивa ce нaлaгaт). По тази причина фокусът невинаги пада върху самият пациент, тъй като той се превръща в средство за изплащане на съответната пътека (избиране на по-скъпа клинична пътека, а не на най-необходимата такава). Друга причина, според Айлин, е, че липсва втори здравно-осигурителен фонд (à липсва конкуренция) и поради тази причина по нищо не се различаваме от държавно-бюджетната система, а населението не може да избере по-подходящия за него „пакет” от дейности. Накратко казано: има голямо разминаване между интересите на пациентите, лечебните заведения и медицинския персонал. Нито медицинският персонал получава заслуженото, нито пациентът – нужното. „От гледна точка на един бъдещ лекар, мога да кажа, че това е една от причините за напускането на страната ни от младите медици“ – признава Айлин. Самата тя винаги се стреми към отлични резултати. „Работи ми се със знаещи, образовани и отворени хора, с които да създадем ново професионално ниво на мястото, където сме родени. Затова винаги избирам трудните пътища и избягвам т.нар. зони на комфорт“.

    Интервюта с нея за трудната съдба на талантливите юноши у нас, за новостите в световната медицина и защо иска да се посвети на неоналотологията в помощ на най-крехките и най-уязвими същества на този свят,ще „виснат“ като визуални пана в Артгалерията от 5 август /четвъртък/ – като пътен знак за търсещи себе си таланти.

    Арт движение "Кръг"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини