Осми март идва!Ден на активизъм и политики!

Феминизъм е, когато думи като президентка, лидерка, министърка не звучат смешно – казват организаторите от Кръг. 8 жени – лидерки в професионалната си област, са представени в Арт галерията така, че да разберем по-добре личните им битки за по-добър и по-справедлив свят.Инж. Елена Паскалева, началник на Районен център 112-Кърджали, споделя фотографии – резултат от чувствителността, с която сърцето и умът й реагират на всичко, което ни заобикаля. За какво са бурите в сърцето на адв. Есен Устренска? В стиха й е казано: „Ако очите ми се пълнят сякаш безпричинно, е заради невъзможността да протегна ръка към неправдата на другия край на света. И смехът ми е безмълвен като на дете бежанец.”

Откриваме един развълнуван текст в тийнейджърския лексикон на 17-годишното момиче Невин Караджа от 1993 г.(днес директорка на клона на „Алианц Банк” в Кърджали), който звучи като програмен за живота й досега. Момичето, което не e искало нищо в замяна на това да се раздава в името на „приказни мечти”, и днес не парадира с последователната си подкрепа за каузи, които спасяват болни деца, страдащи хора и семейства, осигуряват животоспасяваща апаратура за лечебно заведение или за развитие на дарителска платформа,която улеснява обществената подкрепа в името на доброто. Не парадира, защото вярва в чудото на доброто, в чудото да си съпричастен!

Д-р Йорданка Господинова, създава програмата за отслабване Smart Diet, популярна в мрежите и подходяща за всяка жена, в името на женското самочувствие и красота. Но не красотата, която е част от чалга културата или от модела за „красива мутреса”, а красотата като още един признак на лидерските качества на момичетата – онова тайнство, което осигурява на жената „душа на птица и сърце от камък”. От 1998 г. до 2005 г. д-р Исмигюл Рамадан работи като дентален лекар в Истанбул, където се изправя и пред въпроси, свързани с правата на жените.Днес е защитник на Истанбулската конвенция. „Това е изключително важен за света документ – казва тя, – чиято цел е да създаде механизми за премахване на всички форми на дискриминация, както и да осигурява силно международно сътрудничество в борбата срещу насилието над жени и домашното насилие. Затова Турция го ратифицира.” Докторката прави и едно любопитно историческо сравнение: през 1869 г. в Турция започва да излиза първото специализирано женско седмично списание „Terakk-iMuhadderat”, а 2 години по-късно – през 1871 г. се появява и първото българско женско списание „Ружица или ред книжки за жените”, издавано от Петко Р. Славейков в Цариград. В името на красотата инж. Цеца Радковаот Община Кърджали от години декорира дървени повърхности, метал, стъкло и ленена канаваца, които носят част от нейния дух в дома на приятелите й. След 10 години емиграция в Белгия, Ажда Бекир, днес кметица на село Брош за втори мандат, се връща в родното място, за да работи за бъдещето на едно малко кметство в България, което може да е невидимо на картата на Европа, но съществува в сърцето й през „цялото време на света”. „Феминизмът е за всички, за които няма „мъжка” и „женска” работа, а има просто труд, отговорности и свобода, заслужаващи уважение” – казва Кристина Попанастасова, основното лице на Теленор за бизнеса на Кърджали.

Това съобщиха от Ард движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини