20 °C

Осми март идва!Ден на активизъм и политики!

Феминизъм е, когато думи като президентка, лидерка, министърка не звучат смешно – казват организаторите от Кръг. 8 жени – лидерки в професионалната си област, са представени в Арт галерията така, че да разберем по-добре личните им битки за по-добър и по-справедлив свят.Инж. Елена Паскалева, началник на Районен център 112-Кърджали, споделя фотографии – резултат от чувствителността, с която сърцето и умът й реагират на всичко, което ни заобикаля. За какво са бурите в сърцето на адв. Есен Устренска? В стиха й е казано: „Ако очите ми се пълнят сякаш безпричинно, е заради невъзможността да протегна ръка към неправдата на другия край на света. И смехът ми е безмълвен като на дете бежанец.”

Откриваме един развълнуван текст в тийнейджърския лексикон на 17-годишното момиче Невин Караджа от 1993 г.(днес директорка на клона на „Алианц Банк” в Кърджали), който звучи като програмен за живота й досега. Момичето, което не e искало нищо в замяна на това да се раздава в името на „приказни мечти”, и днес не парадира с последователната си подкрепа за каузи, които спасяват болни деца, страдащи хора и семейства, осигуряват животоспасяваща апаратура за лечебно заведение или за развитие на дарителска платформа,която улеснява обществената подкрепа в името на доброто. Не парадира, защото вярва в чудото на доброто, в чудото да си съпричастен!

Д-р Йорданка Господинова, създава програмата за отслабване Smart Diet, популярна в мрежите и подходяща за всяка жена, в името на женското самочувствие и красота. Но не красотата, която е част от чалга културата или от модела за „красива мутреса”, а красотата като още един признак на лидерските качества на момичетата – онова тайнство, което осигурява на жената „душа на птица и сърце от камък”. От 1998 г. до 2005 г. д-р Исмигюл Рамадан работи като дентален лекар в Истанбул, където се изправя и пред въпроси, свързани с правата на жените.Днес е защитник на Истанбулската конвенция. „Това е изключително важен за света документ – казва тя, – чиято цел е да създаде механизми за премахване на всички форми на дискриминация, както и да осигурява силно международно сътрудничество в борбата срещу насилието над жени и домашното насилие. Затова Турция го ратифицира.” Докторката прави и едно любопитно историческо сравнение: през 1869 г. в Турция започва да излиза първото специализирано женско седмично списание „Terakk-iMuhadderat”, а 2 години по-късно – през 1871 г. се появява и първото българско женско списание „Ружица или ред книжки за жените”, издавано от Петко Р. Славейков в Цариград. В името на красотата инж. Цеца Радковаот Община Кърджали от години декорира дървени повърхности, метал, стъкло и ленена канаваца, които носят част от нейния дух в дома на приятелите й. След 10 години емиграция в Белгия, Ажда Бекир, днес кметица на село Брош за втори мандат, се връща в родното място, за да работи за бъдещето на едно малко кметство в България, което може да е невидимо на картата на Европа, но съществува в сърцето й през „цялото време на света”. „Феминизмът е за всички, за които няма „мъжка” и „женска” работа, а има просто труд, отговорности и свобода, заслужаващи уважение” – казва Кристина Попанастасова, основното лице на Теленор за бизнеса на Кърджали.

Това съобщиха от Ард движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини