24 °C

Районният мюфтия Бейхан Мехмед към мюсюлманите:Отбелязваме свещената нощ Регаиб, подготвяме се за месец Рамазан

Районният мюфтия Бейхан Мехмед излезе с обръщение към мюсюлманите в региона по случай Свещената нощ Регаиб.В него се казва:

За мен е щастие и удоволствие да ви поздравя по случай настъпването на свещените месеци Реджеб , Шабан  и Рамазан, които ни подготвят за месеца на благодатта и опростението , примерния за останалите месеци,месец Рамазан.

Пратеникът ни Мухаммед (с.а.с), от първите дни на месец реджеб до края на месец шабан се е молил със следната молитва “Аллахумме Барик лена фи реджебе ве Шабан ве беллигна Рамадан“  (О Аллах ,благослови за нас месеците Реджеб и Шабан и ни удостои да достигнем до месец Рамазан),се казва в поздравлението на районният мюфтия към мюсюлманите.Той припомня:От миналата година до сега колко наши близки и роднини вкусиха смърта!Аллах Рахмет ейлесин ( Аллах да ги опрости), пък и ние нямаме гарант ще достигнем до месец рамазан. Затова се молим на Аллах да ни дари със здраве и благодат, да достигнем месец рамазан, в който е започнал низпославането на Коран-ъ Керим, месецът в който мюсюлманите искарват едно морално и духовно училище.


 

Духовният водач на последователите на Пророка Моххамед в Източните Родопи посочва в своето послание:В свещените месеци ще отбележим следните свещените вечери:Тази вечер ще отбележим свещената нощ Регаиб кандили (07/03 четвъртък), в която вечер Аллах с милостта си ще се обърне към човечеството с посланието: „Няма ли бедни да ги даря с богатство, болни – да ги даря със здраве , молещи се – да приема тяхната дуа, молитва“;Отбелязваме свещената вечер Мирадж на 2 април – Извисение, повод да спечелим задоволството на Аллах и да се извисим душевно при него;Нощта Бераат е на  19 април – да се спасим от греховете, впоследствие сърцата ни да бъдат изпълнени с щастие.

Дългоочакваното началото на месец Рамазан е на 06 май.

Нощта Кадир е на 31 май. По-благодатна и по-хаирлия от 1000 месеци.

Рамазан Байрамъ е от 04-06 юни

В заключение Бейхан Мехмед призовава:Свещените месеци Реджеб и Шабан ни подсещат и  подготвят за месец Рамазан. Това са месеци на опрощението. За това трябва да се молим за нас, родителите ни и цялото човечество. Да уважаваме по-големите и да обичаме по-малките.  Да  посетим гробищата, да отправим молитви за починалите и да извлечем поука за нас, че сме преходни на този свят. Също така да търсим прошка от хора, с които не си говорим.  Наградата за тези, които отслужват  подобаващо  този свещен месец е празникът Рамазан Байрам.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини