Районният мюфтия Бейхан Мехмед към мюсюлманите:Отбелязваме свещената нощ Регаиб, подготвяме се за месец Рамазан

Районният мюфтия Бейхан Мехмед излезе с обръщение към мюсюлманите в региона по случай Свещената нощ Регаиб.В него се казва:

За мен е щастие и удоволствие да ви поздравя по случай настъпването на свещените месеци Реджеб , Шабан  и Рамазан, които ни подготвят за месеца на благодатта и опростението , примерния за останалите месеци,месец Рамазан.

Пратеникът ни Мухаммед (с.а.с), от първите дни на месец реджеб до края на месец шабан се е молил със следната молитва “Аллахумме Барик лена фи реджебе ве Шабан ве беллигна Рамадан“  (О Аллах ,благослови за нас месеците Реджеб и Шабан и ни удостои да достигнем до месец Рамазан),се казва в поздравлението на районният мюфтия към мюсюлманите.Той припомня:От миналата година до сега колко наши близки и роднини вкусиха смърта!Аллах Рахмет ейлесин ( Аллах да ги опрости), пък и ние нямаме гарант ще достигнем до месец рамазан. Затова се молим на Аллах да ни дари със здраве и благодат, да достигнем месец рамазан, в който е започнал низпославането на Коран-ъ Керим, месецът в който мюсюлманите искарват едно морално и духовно училище.


 

Духовният водач на последователите на Пророка Моххамед в Източните Родопи посочва в своето послание:В свещените месеци ще отбележим следните свещените вечери:Тази вечер ще отбележим свещената нощ Регаиб кандили (07/03 четвъртък), в която вечер Аллах с милостта си ще се обърне към човечеството с посланието: „Няма ли бедни да ги даря с богатство, болни – да ги даря със здраве , молещи се – да приема тяхната дуа, молитва“;Отбелязваме свещената вечер Мирадж на 2 април – Извисение, повод да спечелим задоволството на Аллах и да се извисим душевно при него;Нощта Бераат е на  19 април – да се спасим от греховете, впоследствие сърцата ни да бъдат изпълнени с щастие.

Дългоочакваното началото на месец Рамазан е на 06 май.

Нощта Кадир е на 31 май. По-благодатна и по-хаирлия от 1000 месеци.

Рамазан Байрамъ е от 04-06 юни

В заключение Бейхан Мехмед призовава:Свещените месеци Реджеб и Шабан ни подсещат и  подготвят за месец Рамазан. Това са месеци на опрощението. За това трябва да се молим за нас, родителите ни и цялото човечество. Да уважаваме по-големите и да обичаме по-малките.  Да  посетим гробищата, да отправим молитви за починалите и да извлечем поука за нас, че сме преходни на този свят. Също така да търсим прошка от хора, с които не си говорим.  Наградата за тези, които отслужват  подобаващо  този свещен месец е празникът Рамазан Байрам.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
13 ное 2019
Последни новини