Много висока оценка за ОД на МВР в Кърджали, пример в страната за работа с подрастващите

    Много висока оценка даде Министерството на вътрешните работи на Областната дирекция на МВР в Кърджали. Мнението на вътрешното ведомство бе изразено пред журналисти от директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” главен комисар Ивайло Спиридонов и подкрепено от зам.-директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” старши комисар Станислав Манолов. Двамата взеха участие в съвещание в Кърджали на, което бе представен отчетът за работата на Областната дирекция през отминалата 2018 г. Отчетът бе представен от директорът на дирекция старши комисар Венцислав Момчилов.

       Пред журналисти главен комисар Ивайло Спиридонов подчерта, че Кърджали е пример за добра работа с подрастващите. Това направило изключително добро впечатление. Провеждат се  много и резултатни  инициативи. Създаваните детски полицейски управления въздейства в дългосрочен план на децата и ги възпитава да спазват законите. Много от подрастващите мечтаят да станат полицаи.

    Старши комисар Венцислав Момчилов  конкретизира, че активно се работи в училищата срещу разпространението на наркотици. Служители на Детска педагогическа стая извършват мащабна разяснителна работа, за да предотвратят спадането на възрастовата граница на наркозависимите.

     Областната дирекция на МВР в Кърджали заслужи похвала и за успехите си в борбата срещу престъпността като цяло. Разкриваемостта за 2018 г. се е увеличила с 6 пункта.

    Основна функция на дирекцията е борбата с конвенционалната престъпност и тя се справя успешно, подчерта главен комисар Спиридонов. Той посочи, че се наблюдава лек спад в разкриваемостта на икономически престъпления. Те заедно с разпространението на наркотици спадат към т.нар.латентна престъпност и изискват изключително издирване на нарушителите на закона. Ивайло Спиридонов препоръча охранителна полиция, която през цялото денонощие е ангажирана на улицата, да се ползва пълноценно с целия си капацитет в работата с криминалната престъпност.

    Старши комисар Станислав Манолов допълни, че за втори път присъства на отчет на дирекцията в Кърджали и за втори път се отчита повишена разкриваемост на престъпленията.

      Старши комисар Венцислав Момчилов направи кратък отчет за работата на Областната дирекция на МВР в Кърджали. Той посочи,че през 2018 г. са извършени 799 престъпления, от които са разкрити 61,6%. Извършени са две умишлени убийства. И двете са разкрити. Борбата с тежките взломни кражби е осезателна-разкрити са 45%. Намалял е броят на грабежите.

    Старши комисар Момчилов се спря на борбата с разпространение на дрога, която има голям обществен отзвук. Той даде конкретни цифри за заловените количества наркотици, сред които най-голямо е на марихуана. Тя е и най-консумирана.Наблюдава се тенденция хероинът да се разпространява сред ромите.Кокаинът е много скъп , но вече го има на нашия пазар.

      Старши комисар Момчилов обобщи,че 65% от престъпленията в областта се извършват в градовете ,като 50%  са в Кърджали.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини