16 °C

Районното мюфтийство с обръщение към мюсюлманите в Кърджалийско, препоръчва превантивни мерки срещу коронавируса

УВАЖАЕМИ БРАТЯ И СЕСТРИ МЮСЮЛМАНИ , УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ НА ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ, Изправени сме пред голямо изпитание ,за което се молим в най-скоро време да се намери избавление . Правителството ни взе нужните и ефективни мерки срещу борбата с новия вирус - т.нар. коронавирус. Изказвайки нашата благодарност към правителството и всички медици, ние също апелираме да се спазват указанията на съответните институции . В един от хадисите на Пратеника ни Мухаммед(с.а.с.) се споменава ,че едно от най-големите ни блага са „здравето и времето „ , които ние оценяваме най-вече след като ги изгубим. Пратеника Мухаммед (с.а.с.) казва : „Лекувайте се , о хора . Наистина за всяка болест ,Аллах е пратил лек.“ -Хадис . В други хадиси пък се поставя темата за карантината , а именно : „Болният да не отива при здравия“ , „ Не приближавайте заразно болния на по-малко от 2-3 метра !“ , „ Не приближавайте място където има зараза , или ако сте там не излизайте от това място !“ , така също „Говейте , за да бъдете здрави !“ . Във връзка с предпазването и ограничаването на разпространението на т.нар.коронавирус , Районно мюфтийство Кърджали координирано с Главно мюфтийство взе извънредни превантивни мерки , а именно : Временно преустановяване на целогодишните Коран курсове и седмичните лекции в джамиите . Преустановяване на мевлидите . Ежедневна дезинфекция на молитвените зали и помощните сгради към джамиите . Призоваваме всички по-възрастни мюсюлмани и тези,които имат симптоми на грип да изпълняват ибадетите и молитвите си в домовете си. С фетва към главно мюфтийство ви информираме, че няма да се кланя джума намаз до края на извънредното положение. При взимане на абдест стриктно да се съблюдава личната хигиена. Временно преустановяване на масови мероприятия като събрание с имами , откриване на ремонтирани джамии ,хатим и др. Погребенията са неизбежни , ние сме преходни . В тази връзка ние призовахме имамите и помолихме хората , които имат погребение да вземат участие най-близките роднини на починалия , за да няма натрупване на хора на едно място . По време на поздравите –„Селямлашма“, да не се прегръщаме или ръкуваме , а вместо това в знак на уважение да си сложим дясната ръка върху сърцето си . В джамията по възможност всеки да ползва индивидуална , личната си броеница . Призоваваме всички към запазване на спокойствие и изпълняване на разпоредбите на държавните институции . Времето което прекарваме у дома да използваме за четене на Корана , други книги , сохбет със семейството си , ибадет и молитва . Молим се на Аллах да ни дари със здраве и спокойствие , да предпази нас и нашите семейства , нашата родина и цялото човечество.

Бейхан Мехмед,районен мюфтия на Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
29 окт 2020
Последни новини