23 °C

Районното мюфтийство с обръщение към мюсюлманите в Кърджалийско, препоръчва превантивни мерки срещу коронавируса

УВАЖАЕМИ БРАТЯ И СЕСТРИ МЮСЮЛМАНИ , УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ НА ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ, Изправени сме пред голямо изпитание ,за което се молим в най-скоро време да се намери избавление . Правителството ни взе нужните и ефективни мерки срещу борбата с новия вирус - т.нар. коронавирус. Изказвайки нашата благодарност към правителството и всички медици, ние също апелираме да се спазват указанията на съответните институции . В един от хадисите на Пратеника ни Мухаммед(с.а.с.) се споменава ,че едно от най-големите ни блага са „здравето и времето „ , които ние оценяваме най-вече след като ги изгубим. Пратеника Мухаммед (с.а.с.) казва : „Лекувайте се , о хора . Наистина за всяка болест ,Аллах е пратил лек.“ -Хадис . В други хадиси пък се поставя темата за карантината , а именно : „Болният да не отива при здравия“ , „ Не приближавайте заразно болния на по-малко от 2-3 метра !“ , „ Не приближавайте място където има зараза , или ако сте там не излизайте от това място !“ , така също „Говейте , за да бъдете здрави !“ . Във връзка с предпазването и ограничаването на разпространението на т.нар.коронавирус , Районно мюфтийство Кърджали координирано с Главно мюфтийство взе извънредни превантивни мерки , а именно : Временно преустановяване на целогодишните Коран курсове и седмичните лекции в джамиите . Преустановяване на мевлидите . Ежедневна дезинфекция на молитвените зали и помощните сгради към джамиите . Призоваваме всички по-възрастни мюсюлмани и тези,които имат симптоми на грип да изпълняват ибадетите и молитвите си в домовете си. С фетва към главно мюфтийство ви информираме, че няма да се кланя джума намаз до края на извънредното положение. При взимане на абдест стриктно да се съблюдава личната хигиена. Временно преустановяване на масови мероприятия като събрание с имами , откриване на ремонтирани джамии ,хатим и др. Погребенията са неизбежни , ние сме преходни . В тази връзка ние призовахме имамите и помолихме хората , които имат погребение да вземат участие най-близките роднини на починалия , за да няма натрупване на хора на едно място . По време на поздравите –„Селямлашма“, да не се прегръщаме или ръкуваме , а вместо това в знак на уважение да си сложим дясната ръка върху сърцето си . В джамията по възможност всеки да ползва индивидуална , личната си броеница . Призоваваме всички към запазване на спокойствие и изпълняване на разпоредбите на държавните институции . Времето което прекарваме у дома да използваме за четене на Корана , други книги , сохбет със семейството си , ибадет и молитва . Молим се на Аллах да ни дари със здраве и спокойствие , да предпази нас и нашите семейства , нашата родина и цялото човечество.

Бейхан Мехмед,районен мюфтия на Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
08 юли 2020
Последни новини