Районният мюфтия Бейхан Мехмед посети Жълтуша,определят се делегати за конференция

Около 250 делегати от всички мюсюлмански настоятелства към Районно мюфтийство – Кърджали ще участват в редовната национална мюсюлманска конференция, която е насрочена за 28 октомври. Те ще бъдат избрани от общите събрания на мюсюлманските настоятелства.Това съобщи районният мюфтия Бейхан Мехмед в ардинското село Жълтуша. Той заедно с наместник-мюфтията Ерхан Реджеб присъстваха на общоселското събрание в родопското село, което бе организирано от  мюсюлманското настоятелство. Събитието се проведе в салона на местното читалище при спазване на противоепидемичните мерки.

Бейхан Емин сподели, че от всичките 1 500 джамии и месджиди в страната

над 420 се намират в Кърджалийския регион под егидата на Районното мюфтийство.Той съобщи още, че се предвижда в най-близко в Момчилград да се открият курсове за имам.

На срещата бяхадискутирани още теми,  като „хелал храна“, религиозното обучение в държавните училища, преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година. Обсъден бе и въпросът, свързан с назначаването на помощник-имамв местната джамия с осигурено възнаграждениеот Районното мюфтийство, който ще подпомогне дейността на настоящия 87-годишен имамин.„Жълтуша е голямо населено място и нашата цел е тук призъвът „езан“ да се чете по пет пъти на ден в джамията“, уточни Бейхан Емин.

Присъстващите мюсюлмани благодариха за визитата на районния мюфтия и наместника му. Обещаха да се организират, за да проведат повторна среща и да обсъдят предложението на Районното мюфтийство.

В края на срещата, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед и наместникът му Ерхан Реджеб четоха айети от Свещенния Коран и направиха дуа (молитва)  за селото.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини