22 °C

Районният мюфтия Бейхан Мехмед: Призовавам мюсюлманите да подпомогнат болниците, както отварят сърцата си за храмовете!

-Уважаеми г-н Мехмед, районно мюфтийство препоръча  сериозни мерки за запазване на здравето на богомолците в областта в условия на извънредно положение. Как се възприемат те?

-Един от основите принципи на ислямската религия е да защитава човешкия живот,за  което Мюсюлманско Изповедание Главно Мюфтийство даде фетва (правно религиозни въпроси) касаещо извънредното положение в България,на база на което ние се обърнахме към имамите и  мюсюлманската общност в областта  за временното преустановяване на масовите мероприятия и колективната молитва ( намаза с джемаат). Помолихме и възрастните мюсюлмани да изпълняват молитвите си по техните домове.  Разбира се мюсюлманите имат огромното желание отново да кланят колективен намаз (с джемаат),  но те виждат и разбират случващото се в България и целия свят. Затова проявяват търпение, воля и  разбиране. Човекът е социален, но в тези трудни дни трябва да се пазим и да пазим обществото ни.

               Ние   имаме отговорст към нас самите, към хората в обществото и нашия създател. Мюсюлманите винаги са били отговорни, виждаме го и сега. Молим се в най- скоро време да преборим този вирус, за да може отново да се върнем към социлния живот.

-В моменти на криза мюсюлманите в областта винаги са били щедри към бедните и слабите. Предвидена ли е дарителска кампания в условията на извънредно положение?

-Районно Мюфтийство Кърджали активно се включва към социалните проекти на Главно Мюфтийсто :

Сираците в България – с който проект всеки месец подпомагаме близо  350 сирака с по 60 лева.  В област Кърджали техния брой е 21.

Проект Ислямското образование- който се реализира в месец Рамазан.

 Хуманитарни пакети  - предходните  години сме раздавали по 300 пакети  

Благотворителни вечери – ифтар – предходната година освен в централната джамия в Кърджали, в селата сме организирали ифтар за 2000 души

Курбан – по време на курбан байрам започвайки от социалните ни центрове сме раздали 3500 пакета курбанско месо.

Новите ни проекти бяха откриване на кладенци в Непал и раздаването на хуманитарни пакети в дом за сираци Африка

Открихме 22 кладенеца  и раздадохме близо 50 хуманитарни пакета.

Близо  седмица след края на извънредното положение, на 24.04. ще отбележим първия ден от свещения месец рамазан, в който месец тази година планираме чрез дарители  да раздадем близо 500  хранителни пакета.

Хайъра,  благото дело в тези трудни врема са подпомагането на болниците ни.  За да могат да лекуват болните. В тази връзка  Апелирам богатите мюсюлмани да правят повече хайър, Аллах ще им отреди по голям берекет, и ще ги опази.

-Според Пророка Мохамед най-богоугодно е да издигнеш храм или да подпомогнеш ремонта му. През последните години забелязва ли се подем в това отношение в областта?

           

-Мюсюлманите търсят Задоволството и обичта на Аллах.  Една от поводите е устроиването и ремонтирането на джамиите. А пътищата водещи към Задоволството на Аллах са много...уважението на родителите, обичта към семейството и децата, уважението към по големите, помагането на нуждаещите се и сираците, споделяне на мъдри знания, справедливостта и мн. други  морални качества.

Преданието (Хадис)  на Пратеника Мухаммед мир нему Да построиш джамия в името на Аллах с искрени чувства е повод Аллах в съдния ден да построи дворец за теб. Именно затова един от важните добри дела – хайър е  ремонт на джамия. И там където няма джамия, а има необходимост от такава, строителството на джамия, дори да е малка е наложително. Всяка една джамия е клон на свещенната Кабе.

  По времето на пратеника Мухаммед ( мир нему), джамия  се строяла  в центъра на населеното място, и е била :

спортен център, където младежите играят и спортуват,

съвет, където се разглеждат важни актуални въпроси

подпомагат се болни и бедни хора

университет, в които се образоват всички мюсюлмани

и не на последно място заставайки пред Аллах се молят пет пъти на ден, повод за тяхното земно и отвъдно щастие.

Първата стъпка е сторителстовото или ремонта на джамията. Втората по важна е устройването на джамията с функциите споменати по горе.

Религиозното образование с летните и годишни Коран курсове, съветите целящи социалните дейности, молитвите които изграждат мотивацита ни.

В област Кърджали имаме 250 джамии и 170 месджида.  Село без джамия беше единствено с. Кьосево, където от 60 години насам нямахме джамия. Елхамдулиллях ( Слава на Аллах) от няколко години насам имаме джамия и в това село.

Официалните програми който се реализират за откриване на джамии по принцим са за ремонтираните.

-Много наши изселници, предимно от Бурса даряват средства. Кой осъществява контролът?

-Хората с двойно гражданство живеещи в предимно в  Бурса, Измир и Истанбул правят хайър в родното си село. За което сме благодарни.  Контролът за направени дарения  се реализира от джамийските ни настоятелства. Нуждите на всяка една джамия са различни.

Като молитвени килими, изграждане на минаре, ремонтни дейности, закупуване на озвучителна техника и др.

-Бихте ли посочили по-големи дарения за храмове в областта?

-През  изминалата година чрез Главно Мюфтийство получихме средва от Дирекция по вероизповеданията към министерския съвет, за което благодарим от сърце. Ние контролирахме изпълненията на проектите : 

 Диамандово – 15.000,Каранфил -10.000,Водач -8.000,Бърза Река -7.000

С частни дарители подпомогнахме  ремонтите дейности на близо 10 селски джамии, като  историческата джамия в с. Любино, Каранфил, Бенковски, Чернооки, Подрумче, Токачка и др.

-Предстои втори етап от ремонта на старата джамия в Кърджали. Има инициативен комитет. Набраха ли се средства?

   -    Втори етап от ремонтните дейности в централната джамия ще се осъществят с подкрепата и финансирането на строителните ни фирми, за което имаме уверение. Проектът  се ръководи  от страна на кмета Инж. Хасан Азис. След извънредното положение предвиздаме стартирането на втория етап.

Припомням първи етап се реализира с дарения от Турция, които бяха преведени целеви в касата на Изповеданието. Благодарим на дарителите и на Главнмо Мюфтийство.

-Кога ще бъде завършен новият мюсюлмански храм в Кърджали? Кой е основният спомоществовател?

-И в новата джамия на града, който се води комплекс- Ислямски културен център, има два етапа.

       Първи етап се реализира от страна на  голяма община Бурса, втори етап се подпомага от ТИКА.

Средствата и в  двата етапа са били преведени в Главно Мюфтийство, от където е направен контролът.

Елхамдулиллах ( Слава на Аллах ) грубия строеж на голямата джамия и минаретата и са  готови.  Ако се работи усилено до година може да бъде готова и да отвори врати за вярващите.

Моля  Аллах, да засили имунната ни система,  да ни избави и опази от болестите на нашия ден . Да ни дари с щастие на този и отвъдния свят.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини