Бейхан Мехмед: Мюсюлманите в Кърджалийско подкрепят Мустафа Хаджъ за нов мандат като главен мюфтия

    Мюсюлманите в Кърджалийско подкрепят Мустафа Хаджъ за нов мандат като главен мюфтия в Р България. Очаква се 250 делегати,  представляващи изповядващите исляма на територията на Районното мюфтийство в Кърджали да дадат гласа си за досегашния водач на мюсюлманите в страната на предстоящата отчетно-изборна конференция. Това съобщи за Кърджали бг вести районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед. Той посочи,че за сега кандидатурата на Мустафа Хаджъ е единствена.Възможно е на самата конференция да има и други предложения.

    Без конкурент на този етап е и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед. Той също се ползва с безрезервната подкрепа на мюсюлманите от Кърджалийско.

     И Мустафа Хаджъ и Ведат Ахмед са хора с безупречна репутация,затова и мюсюлманите в региона ще дадат гласа си за тях, подчерта Бейхан Мехмед.

     Ще припомним,че на 30 септември Висшия мюсюлмански съвет взе решение за провеждане на редовна отчетно-изборна конференция на мюсюлманското вероизповедание в страната,която бе насрочена за 28 ноември т.г. Ръководството на мюсюлманите избързва със свикването на форума, поради очакваната втора вълна на пандемията от коронавирус.

      На конференцията ще присъстват 1200 делегати от цялата страна. Кърджали ще бъде представляван от 250 души. По устав това са имами или представители на джамийски настоятелства. На този етап на територията на Районното мюфтийство в Кърджали има 260 джамийски настоятелства, но те ще бъдат редуцирани до 250,подчерта Бейхан Мехмед. В момента се подготвят общи събрания на всички джамийски настоятелства в областта, които да изберат свои делегати за конференцията.

      В дневния ред на конференцията освен избора на ново ръководство е предвидено също така изслушване на отчет за работата на Главно мюфтийство и на Висшия мюсюлмански съвет. Ще бъдат гласувани изменения и допълнения към устава на Мюсюлманското вероизповедание в страната.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини