9 °C

Китай кани Хасан Тахиров, иска да купува от България луковици от шафран

Китай проявява интерес към купуването на шафранови луковици от България. Специалисти от Поднебесната империя канят председателят на Националната асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти, кърджалиецът Хасан Тахиров, на обмяна на опит в най-престижния си аграрен университет Джъдзянг. Университетът е със световна известност заради своите иновации. Заедно с Тахиров в делегацията са включени професори от Аграрния университет в Пловдив. В Пловдив китайците имат логистичен център. Визитата ще се състои от 16 до 22 март т. г.

Китайците имат желание да инвестират в отглеждането на шафран в България в рамките на формата 16+1. Те го смятат за изключително подходяща култура за техните планински и полупланински райони, сподели за Кърджали бг вести Хасан Тахиров. Той подчерта, че отглеждането на шафранови луковици е изключително рентабилно за нашата страна, защото не е трудоемко и има бърза възвращаемост на вложените средства. Китайците проявяват интерес към закупуването на хиляди тонове луковици, което ще позволи коопериране на български земеделци и съживяване на дребните и средни земеделски стопанства у нас.

Контактът с университета Джъдзанг е установен от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа със седалище в София. Разработен е Генерален план за развитие на „Демонстрационна зона на сътрудничество в областта на селското стопанство  между Китай и страните от Централна и Източна Европа”.

Китайското правителство е заявило пред българското желание да закупува шафранови и хранителни продукти от нашата страна, сподели Хасан Тахиров.

Директорът на Центъра Васил Гелев сподели пред телевизия Bloomberg, че нашата страна е заинтересована от развитието на формата 16+1. За улеснения на контактите с китайски партньори е създадена електронна платформа. Китайски физически лица могат да закупуват земеделски  продукти на стойност до 1 250 лева от български производители.

Китайски производители искат да закупуват български шафранови луковици. Те смятат, че почвено-климатичните условия в нашата страна за отглеждането им са много подходящи, сподели още Гелев. Той съобщи, че предстои визита на наша делегация през март в Китай. Ответната визита е през май.

Лично премиерът Борисов насърчавал развитието на връзките между двете страни в сферата на селското стопанство.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
28 яну 2020
Последни новини