Създават Българо-ирански център за развитие на производството на шафран и шафранови продукти

Изображение 1 от 5

  Българо-ирански център за развитие на производството на шафран и шафранови продукти се създава в нашата страна. Не е изключено той да бъде в Кърджали. Това договори при посещението си в Иран делегация от наши експерти, водена от председателя на Българската асоциация за производство на шафран и шафранови продукти Хасан Тахиров. Споразмението за създаването на центъра бе подписано в град Торбат Хайдери, който се смята за Меката на шафрановото производство в света. Там е и иранския Национален център за производство на шафран и шафранови продукти, който ще партнира на нашата страна.

  Българската делегация бе съставено от експерти от БАН, института „Пушкаров”, Софийския университет „Св. Климент Охридски” и БАБХ. Тя имаше възможност да посети и втория по големина град в Иран – Машат. Домакините показаха разработки за машинно бране и обработка на шафран. Те са дело на местен университет. Бе договорено да има обмен на студенти, бъдещи агрономи.

  На Българо-иранския център ще партнират два големи ирански холдинга в производството на шафран. Това става с личното съдействие на икономически съветник на иранското правителство.

  Българската делегация бе силно впечатлена от гостоприемството на домакините. Чувстваме се като в приказките на Шехерезада, споделиха журналисти, съпроводили делегацията.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Последни новини